Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnorna mördades när de tältade i ett populärt vandringsområde i Marocko. Arkivbild.

Rättegång om Marockomord skjuts upp

Under torsdagen inleddes rättegången efter dubbelmordet på två skandinaviska kvinnor i Marocko förra året. Men kommande förhandlingarna skjuts nu upp – efter ersättningskrav.

Rättegången kommer äga rum den 30 maj, i väntan på att Marocko ska utse en advokat i målet, bekräftar advokat Hafida Makssaou som representerar de huvudmisstänkta för norska VG.

Orsaken är att den danska familjens advokat yrkade på att den marockanska staten ska ansvara för utbetalning av ersättning till de drabbade familjerna, eftersom mordet ägde rum på marockansk mark.

En 24-årig danska och en 28-årig norska mördades brutalt när de försökte ta sig till Nordafrikas högsta punkt, Jbel Toubkal i december. 24 personer är misstänkta för att ligga bakom dubbelmordet varav tre huvudmisstänkta som tros ha varit direkt inblandade i dådet riskerar dödsstraff.

Enligt åtalet har de huvudmisstänkta, som tros ha varit inspirerade av IS men inte har någon direkt koppling till terrorrörelsen enligt polisens utredare, tagit sig till området några mil utanför Marrakesh för att döda turister. Anklagelserna de åtalade står inför gäller bland annat mord, främjande av terrorism och bildande av en terrorcell, skriver nyhetsbyrån AFP.

Rättegången skulle egentligen ha påbörjats den 2 maj men sköts upp efter att försvarsadvokaterna krävt mer tid för att förbereda sig.