En turkisk militärkonvoj i Idblibprovinsen i Syrien. Bild från i lördags.
En turkisk militärkonvoj i Idblibprovinsen i Syrien. Bild från i lördags. Bild: Ghaith Alsayed/AP/TT

Oro för upptrappning efter strider i Idlib

Ryske presidenten Vladimir Putin och hans turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan talade på fredagen i telefon om upptrappningen i den syriska Idlibprovinsen, där minst 33 turkiska soldater har dödats i luftangrepp medan 16 syriska soldater mist livet i vedergällningsattacker. Samtidigt varnar såväl EU som FN för att konflikten kan eskalera.

ANNONS

Putin beklagade under samtalet de turkiska dödsfallen och hävdade att "sådana tragedier" kan undvikas om Turkiet ger Ryssland korrekta koordinater över var dess styrkor befinner sig, enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Samtalet fokuserade enligt utrikesministern på det avtal om eldupphör i Idlib som förhandlades fram 2018.

– Konversationen var detaljerad och handlade om nödvändigheten att göra allt som krävs för att implementera avtalet, säger Lavrov.

Eskalering i Idlib

Bakgrunden till presidenternas samtal var upptrappningen i Idlib. Ryssland strider på den syriska regimens sida samtidigt som Turkiet har skickat flera tusen soldater samt militär utrustning för att stötta rebellerna.

Sent på torsdagen dödades 33 turkiska soldater i ett syriskt luftangrepp, den svåraste militära förlust Turkiet lidit på 30 år. I ett uttalande skrev det ryska utrikesdepartementet att "turkiska soldater som var i terroristgruppernas stridsformationer blev beskjutna av syriska styrkor".

ANNONS

Det påståendet avfärdades av Turkiet som utlovade snabb vedergällning.

Ett löfte som infriades redan på fredagen. Enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, har 16 syriska soldater dödats av turkiska drönarattacker och artilleribeskjutning.

Kräver slut

"Vi står vid vår Nato-allierade Turkiets sida och fortsätter att kräva ett omedelbart slut på denna avskyvärda offensiv från Assad-regimen, Ryssland och iransk-stödda styrkor", heter det i ett uttalande från USA:s utrikesdepartement.

Nato sammanträdde på fredagen på Turkiets begäran för att diskutera läget i Syrien.

– Vi fördömer de fortsatta och urskiljningslösa luftangreppen av den syriska regimen och Ryssland i Idlib, sade Natochefen Jens Stoltenberg efter mötet.

Turkiets Erdogan har också ett telefonmöte med USA:s president Donald Trump, och kommer då be om "faktiskt" stöd, enligt en talesperson.

FN varnar

Ryssland skickar med anledning av upptrappningen två fregatter beväpnade med kryssningsrobotar till den syriska Medelhavskusten.

Samtidigt varnar FN för att risken att konflikten eskalerar ökar för varje timme som går.

"Generalsekreteraren (António Guterres) upprepar sin begäran om ett omedelbart eldupphör och uttrycker särskild oro över riskerna för civila när militära insatser ökar. Utan brådskande åtgärder ökar risken för upptrappning varje timma", säger FN-talespersonen Stéphane Dujarric i ett uttalande.

Även EU oroas av utvecklingen.

"Det finns en risk att situationen övergår i en storskalig internationell militär konfrontation", skriver unionens utrikeschef Josep Borrell på Twitter.

ANNONS

Rättad: I faktarutan till en tidigare version av texten fanns felaktiga uppgifter om rebellkontrollerade områden i Syrien.

Provinsen Idlib gränsar mot Turkiet i nordväst. I provinsen finns ett av de sista starka rebellfästena i Syrien.

2018 genomfördes en större offensiv av syriska styrkor och dess bundsförvanter mot jihadister och andra rebellgrupper i Idlib och angränsande provinser. Regionen blev en del i den så kallade nedtrappningszon som skapades i en uppgörelse mellan Turkiet och Ryssland den 17 september 2018.

I slutet av förra året inledde den syriska regimen, med stöd av Ryssland, en ny offensiv i området.

Idlibs befolkning uppgick i slutet av 2008, alltså före inbördeskriget, till 1,4 miljoner. FN beräknade att omkring 3 miljoner människor bodde i Idlib 2018, då många tagit sin tillflykt dit. Efter den senaste offensiven kontrollerar regeringsstyrkor nästan halva provinsen.

Turkiet har tagit emot omkring 3,6 miljoner flyktingar från Syrien.

Källor: FN och NE

ANNONS