Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oppositionsanhängare bygger en brinnande barrikad under sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor vid en protest i Caracas-stadsdelen Cotiza till stöd för den grupp militärer som genomförde en kortlivad revolt på måndagen.

Protester i Caracas efter soldatrevolt

Oppositionsanhängare i Venezuela har blockerat vägar och satt upp barrikader på flera platser i östra och centrala Caracas, några timmar efter det att en grupp militärer försökt revoltera mot president Nicolás Maduros regering.

Demonstrationer till stöd för militärerna bröt först ut i den fattiga stadsdelen Cotiza och spreds sedan till andra delar av huvudstaden. Protesterna fortsatte på sina håll framåt midnatt lokal tid (tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid).

I videor på sociala medier från brinnande barrikader framgår dock att det inte rör sig om några större grupper demonstranter.

Oppositionen har sedan tidigare kallat till demonstrationer på onsdag mot att Maduro häromveckan svors in för ytterligare en mandatperiod. Han vann presidentvalet i fjol med bred marginal, sedan det bojkottats av oppositionen som betraktar det som ogiltigt.

Lade ut video

De 27 militärerna, från nationalgardet, greps på måndagen sedan de först tillfångatagit fyra personer och stulit vapen vid en säkerhetspostering och sedan gått till angrepp mot en kommandocentral i norra Caracas, enligt ett uttalande från försvarsminister Vladimir Padrino.

Före gripandet spreds en video på sociala medier inspelad av en man som beskriver sig som gruppens ledare.

"Vi är nationalgardets professionella trupper mot regimen, som vi vägrar att erkänna. Jag behöver er hjälp, gå ut på gatorna", säger mannen som av regeringen identifierats som en officerare vid namn Luis Bandres Figueroa.

"Blev lurade"

Maduros andreman Diosdado Cabello twittrar triumfatoriskt efter gripandet. "De har redan gett oss flera detaljer och det första de sade var att de blivit erbjudna flotta hus och slott men de blev lurade. Vi kommer att vinna", skriver Cabello utan att gå in på detaljer om vem som skulle ha stått bakom det påstådda löftet.

Den oppositionskontrollerade nationalförsamlingen lovade i förra veckan att backa upp militärer och regeringsmedlemmar om de bryter med Maduro. Dess ordförande Juan Guaidó uttrycker stöd för de revolterande militärerna.

"Nationalförsamlingen åtar sig att erbjuda alla nödvändiga garantier till medlemmar i de väpnade styrkorna som aktivt bidrar till att återställa konstitutionen", Twittrar Guaidó.