Wolfgang Schäuble. Arkivbild.
Wolfgang Schäuble. Arkivbild.

Protest mot AFD i tyska parlamentet

Tyska förbundsdagen har valt landets tidigare finansminister Wolfgang Schäuble (CDU) till ny talman.

ANNONS
|

Valet av Schäuble var väntat och skedde i samband med parlamentets första sammanträde sedan valet 24 september. Han efterträder därmed sin partikamrat Norbert Lammert.

709 ledamöter – fler än någonsin tidigare – har tagit plats i riksdagshuset i Berlin. De folkvalda ska bland annat fastställa en arbetsordning för den kommande mandatperioden.

Det föll på liberala FDP:s lott att bli bänkgrannar med främlingsfientliga Alternativ för Tysklands (AFD) ledamöter i plenisalen. AFD tar plats i parlamentet för första gången efter stora framgångar i valet i september, något som väckt farhågor om ett mer aggressivt diskussionsklimat.

ANNONS

De övriga partierna tog avstånd från AFD genom att med överväldigande majoritet rösta nej till partiets kandidat till vice talman.

Socialdemokratiska SPD:s inpiskare Carsten Schneider ägnade sitt anförande åt att ge förbundskansler Angela Merkel (CDU) en känga. Merkels sätt att föra debatt i medierna i stället för i det folkvalda parlamentet är en av orsakerna till AFD:s framgångar, hävdade han.

TT

Fakta: Nittonde förbundsdagen i siffror

709 ledamöter, fler än någonsin tidigare.

30,7 procent av ledamöterna är kvinnor, jämfört med 36,5 under förra mandatperioden. Förklaringen är främst den kraftiga överrepresentationen av män i AFD:s parlamentsgrupp, där bara 10 av 92 ledamöter är kvinnor.

49,4 år är medelåldern för de tillträdande ledamöterna, en marginell minskning jämfört med 2013.

Yngst är 24-årige Roman Müller-Böhm, som företräder liberala FDP.

Källa: Der Spiegel

ANNONS