Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på sjukhusbesök i norra London.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på sjukhusbesök i norra London. Bild: Ian Vogler/Pool via AP/TT

Pressad Johnson: Jag ljög inte

Den alltmer utsatte brittiske premiärministern Boris Johnson förnekar att han vilseledde parlamentet om festerna som hölls när nedstängning rådde. Men även flera ministrar varnar att Johnson måste avgå om det framkommer att han ljugit.

ANNONS

– Ingen sade åt mig att det vi gjorde . . . bröt mot reglerna. När jag gick ut i trädgården så trodde jag att jag deltog i ett arbetsmöte, sade Johnson till reportrar under ett besök på ett sjukhus i norra London på tisdagen.

Men hans tidigare kanske närmaste medarbetare Dominic Cummings säger enligt nyhetsbyrån AP att han är villig att under ed säga att premiärministern avråddes från att gå på trädgårdsfesten i maj 2020, under rådande coronarestriktioner.

Finansminister varnar

Fallet utreds av den högt uppsatta tjänstemannen Sue Gray inom regeringskansliet. Hon tillsattes i december för att även granska anklagelser om en julfest som hölls trots restriktioner.

ANNONS

Finansminister Rishi Sunak, vars namn nämns i brittiska medier som en möjlig efterträdare, säger att han tror på Johnsons förklaring, men konstaterar att de oskrivna reglerna är tydliga om en minister vilseleder parlamentet: ministern måste avgå.

Johnsons förklaringar till besöket på trädgårdsfesten imponerar inte heller på de politiska motståndarna.

Labours vice partiledare Angela Rayner säger enligt The Guardian att Johnson borde ha förstått att festen bröt mot restriktionerna premiärministern själv infört.

Johnson olämplig

– Boris Johnson vet helt klart att det här är slutet. Han är premiärminister, det är han som bestämmer, han behövde ingen som talade om för honom att festen han var på bröt mot reglerna, säger hon och fortsätter:

– Om han hade någon respekt för den brittiska allmänheten hade han gjort det enda anständiga och avgått.

Även medier vässar rubrikerna om Johnson och hans karaktärsdrag. Den ansedda veckotidningen The Economist valde en mindre smickrande rubrik: "Boris Johnson har alltid varit olämplig som premiärminister".

ANNONS