Mexikansk räddningstjänst och landets säkerhetsstyrkor arbetar vid migrantförvaret efter måndagens förödande brand då 38 människor miste livet.
Mexikansk räddningstjänst och landets säkerhetsstyrkor arbetar vid migrantförvaret efter måndagens förödande brand då 38 människor miste livet. Bild: Christian Chavez/AP/TT

President efter brandtragedi: Inget ska döljas

Inget kommer att döljas när det gäller att få fram de ansvariga för att 38 människor i måndags miste livet i en brand i ett migrantförvar. Det lovar Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.

ANNONS

– Vi kommer inte dölja något och det kommer inte bli någon straffrihet, lovade presidenten under en pressträff på onsdagen.

Katastrofen inträffade sent på måndagen, lokal tid, i en anläggning i Ciudad Juárez som gränsar till El Paso i Texas, USA. Minst 38 människor miste livet, 28 personer skadades. Branden bedöms ha startat av migranter, som i protest mot att de frihetsberövats tände eld på madrasser.

– De kunde aldrig föreställa sig att det skulle orsaka den här fruktansvärda olyckan, konstaterade López Obrado redan dagen efter tragedin.

Inlåsta släpptes inte ut

Övervakningsfilmer ser ut att visa hur vakter lämnar förvaret när madrasserna fattar eld, utan några uppenbara försök för att släppa ut männen.

ANNONS

– Vi har haft den här videon sedan i går kväll. Men för att inte hindra utredningen, av respekt för offren, måste vi vara försiktiga, sade inrikesminister Adán Augusto López Hernández om bilderna som publicerades i flera medier i tisdags.

Omkring 100 migranter samlades i tisdags utanför förvarets dörrar för att kräva information om sina anhöriga. En av dem var 23-åriga Katiuska Márquez från Venezuela, som tillsammans med sina två barn, två och fyra år gamla, sökte efter sin halvbror som de rest till Mexiko med.

– Vi vill veta om han är vid liv eller om han är död, sade hon till nyhetsbyrån AP.

Márquez frågar sig hur alla vakter kunde ta sig ut levande och att bara migranter dog.

– Hur kunde de inte få ut dem?

FN:s generalsekreterare António Guterres har efterlyst en "grundlig utredning" av branden.

"Grym invandringspolitik"

Omkring 200 000 människor försöker korsa gränsen från Mexiko till USA varje månad. De flesta flyr från fattigdom och våld i Central- och Sydamerika. Ciudad Juárez är en av gränsstäderna där många papperslösa migranter som söker sig till USA är strandsatta.

Amnesty International kallar katastrofen "en konsekvens av Mexikos och USA:s restriktiva och grymma invandringspolitik".

– Hur är det möjligt att de mexikanska myndigheterna lämnade människor inlåsta utan något sätt att undkomma elden, frågar sig Amnesty Internationals Amerikachef Erika Guevara Rosas.

ANNONS

USA:s ambassadör i Mexiko, Ken Salazar, säger att tragedin är "en påminnelse till regeringarna i regionen om vikten av att fixa ett trasigt migrationssystem och riskerna med irreguljär migration."

Två systrar från Venezuela tröstar varandra utanför det förvar där många migranter dog i en eldsvåda.
Två systrar från Venezuela tröstar varandra utanför det förvar där många migranter dog i en eldsvåda. Bild: Fernando Llano/AP/TT
ANNONS