Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den ceremoniella romerska vagn som hittats av arkeologer utanför Pompeji, den italienska stad som ödelades av ett vulkanutbrott år 79.
Den ceremoniella romerska vagn som hittats av arkeologer utanför Pompeji, den italienska stad som ödelades av ett vulkanutbrott år 79. Bild: Handout/Pompei Archeological Park via AFP/TT

Prålig uråldrig vagn hittad utanför Pompeji

Den är gjord av järn och brons och är bevarad i utomordentligt skick. Arkeologer har hittat en ceremoniell, romersk, fyrhjulig vagn vid det som en gång var en villa utanför Pompeji – den antika stad som ödelades av ett vulkanutbrott år 79.

Vagnen hittades nära stallarna vid en villa i området Civita Giuliana, omkring 700 meter norr om Pompejis stadsmur. Tidigare har där främst hittats arbetskärror.

– En extraordinär upptäckt som ökar vår förståelse för den antika världen, säger Massimo Osanna, avgående chef för de arkeologiska utgrävningarna vid Pompeji, om fyndet.

Pompeji ligger drygt två mil sydost om Neapel i Italien. Staden var hem för cirka 13 000 människor när den begravdes av ett utbrott från vulkanen Vesuvius.