Den brittiska premiärministern Theresa May gör ett blixtförsök att samla stöd för sitt brexitavtal. Bild från torsdagen.
Den brittiska premiärministern Theresa May gör ett blixtförsök att samla stöd för sitt brexitavtal. Bild från torsdagen.

Positiva tongångar när May tar ny sats

Theresa May gör ett sista försök att väcka liv i sitt framförhandlade brexitavtal. Det nordirländska vågmästarpartiet DUP meddelar att det förs lovande samtal med regeringen.

ANNONS
|

May hoppas få till stånd en ny omröstning under nästa vecka och formulerar ett ultimatum till angelägna brexitanhängare: Stöd mitt avtal, annars kan utträdet skjutas upp till sommaren eller kanske längre än så.

Vissa skeptiker, som den tidigare brexitministern David Davis, har redan bytt sida och ställt sig bakom det avtal som ratats två gånger om med stor marginal.

Om May dessutom får med sig det nordirländska unionistpartiet DUP – vars tio parlamentariker ger hennes konservativa regering dess underlag – ökar hennes chanser ytterligare för att det ska bli tredje gången gillt i parlamentet.

ANNONS

"Gjorts framsteg"

- Vi hade bra samtal i dag. Dessa samtal kommer att fortsätta, säger den vice DUP-ledaren Nigel Dodds, efter möten med regeringen i London, och tillägger att det har gjorts framsteg.

- Vi vill inte lämna utan ett avtal, men mycket kommer att hänga på vad regeringen kan göra för att leverera de garantier som krävs.

Dodds reser till Nordirland över helgen, men återvänder till London på måndag.

I tillägg till DUP kommer premiärministern dock behöva övertyga många fler av sina partikamrater. Men för en del av dessa är den stora stötestenen just att nå en tillfredställande lösning för gränsen på den irländska ön.

Röstar senast onsdag

I veckans vändningar sade parlamentet nej till möjligheten att landet lämnar EU utan att avtal. Det sade ja till att regeringen ska be EU om att skjuta fram utträdesdatumet från den 29 mars.

ANNONS

Theresa May vill att en förlängning ska sträcka sig som längst till den sista juni. Det kräver att hon får med sig 75 tidigare skeptiska parlamentsledamöter i en ny omröstning, som hålls senast på onsdag.

TT-Reuters-AFP

Fakta: Utträdesavtalet

EU och Storbritannien har förhandlat fram ett utträdesavtal som i detalj reglerar det brittiska utträdet ur EU, planerat till den 29 mars 2019. I avtalet ingår allt från framtida rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, till ekonomiska uppgörelser kring exempelvis pensioner och bidrag till EU-projekt som Storbritannien lovat vara med och finansiera.

Om avtalet godkänns av Storbritanniens parlament och EU-parlamentet inleds en 21 månader lång övergångsperiod fram till den 31 december 2020 för att ytterligare underlätta för folk och företag att anpassa sig.

Om avtalet inte godkänns – exempelvis på grund av oenighet i det brittiska parlamentet – finns dock risk för ett avtalslöst utträde och i så fall en abrupt ändrad relation då allehanda EU-regler och EU-tillstånd slutar gälla omedelbart från den 30 mars.

För att lindra följderna av en eventuell avtalslös situation förbereder just nu både EU och Storbritannien nödåtgärder. EU-kommissionen har lagt fram 18 nödförslag för att lindra effekterna för exempelvis studenter, fisket och flygtrafiken. På EU-kommissionens webbplats finns också 88 noggranna genomgångar av konsekvenserna inom en lång rad områden.

Fakta: Viktiga brexitdatum

* Senast 20 mars: eventuell tredje omröstning om utträdesavtalet med EU.

* 21–22 mars: årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel, enligt planerna det sista med Storbritannien som medlemsland.

* 25–28 mars: EU-parlamentet samlas i Strasbourg, med möjlighet att ratificera ett utträdesavtal.

* 29 mars: Storbritannien lämnar EU kl 23.00 (brittisk tid) om inget avtal klarats av och landet heller inte beviljats en förlängd förhandlingstid av EU.

ANNONS