Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trump.

Politiskt bråk om Trumps deklarationer

Ett kongressutskott har begärt ut USA:s president Donald Trumps självdeklarationer för sex år – något som skapar tumult i Washington DC.

Utskottets tidsgräns var satt till den 10 april och har redan missats, finansminister Steven Mnuchin skriver i ett brev att hans departement behöver mer tid att överlägga med justitiedepartementet, rapporterar bland andra public servicekanalen NPR.

Det var i förra veckan som representantutskottets demokratledda skatteutskott begärde ut deklarationerna, med hänvisning till en gammal regel som säger att kongressutskott har rätt till sådant material. Frågan bollas nu som en het potatis mellan skattemyndigheten och finansdepartementet, som är under hård press av Demokraterna. Samtidigt upprepar president Trump det han sade redan under valrörelsen, nämligen att hans deklarationer inte ska offentliggöras eftersom skattemyndigheten genomför en revision av hans ekonomi.

- Jag gör det inte, sade han på onsdagen enligt nyhetskanalen CNN.

I USA är det tradition, men inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer. Men Trump har hållit sina deklarationer för sig själv, vilket eldar på spekulationer om att han inte sagt hela sanningen om sin förmögenhet.

En tidigare president, republikanen Richard Nixon, har vägrat lämna ut sina deklarationer.