USA:s vicepresident Mike Pence reser mot Mellanöstern – i skuggan av president Trumps ställningstagande om Jerusalem.
USA:s vicepresident Mike Pence reser mot Mellanöstern – i skuggan av president Trumps ställningstagande om Jerusalem.

Pence på krishanteringsuppdrag i Mellanöstern

I skuggan av Trumps omstridda uttalande om Jerusalem reser USA:s vicepresident till Mellanöstern. När Mike Pence besöker Egypten och Jordanien handlar det mycket om att lappa ihop relationerna med sina allierade igen, enligt en expert.

ANNONS
|

Den amerikanske vicepresidenten Mike Pence hade gjort sig redo för att besöka Mellanöstern i mitten av december. Men planerna ändrades. Officiellt berodde det på en för Republikanerna viktig omröstning i kongressen, där hans röst vägde tungt.

Men resan sköts också upp efter det att president Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad – ett beslut som inte bara gick på tvärs med decennier av amerikansk utrikespolitik utan också utlöste våldsamma demonstrationer som har fortsatt i de palestinska områdena varje dag sedan dess.

- Att den planerade resan inte genomfördes handlade inte bara om ändringar på hemmaplan. Trumps uttalande om Jerusalem var inte planerat och man förutsåg inte heller att reaktionerna skulle bli så starka som de blev, säger Björn Brenner, Mellanösternforskare vid Försvarshögskolan.

ANNONS

Besöker allierade

När Pence gör ett nytt försök att besöka regionen ska han enligt Vita huset lyfta behovet av att USA:s allierade står enade i kampen mot terrorismen och vikten av att hjälpa religiösa minoriteter som utsätts för förföljelse och andra umbäranden. Men han kommer knappast att kunna undvika frågor om USA:s roll i en framtida fredsprocess mellan israeler och palestinier.

I ursprungsplanen ingick ett besök på den av Israel ockuperade Västbanken för att träffa Mahmud Abbas. Men den palestinske presidenten har ställt in i protest mot Trumps ställningstagande. Att palestinierna offentligt har tagit avstånd från USA som fredsmäklare sätter också krokben för den nya Mellanösternstrategi som Trumps medarbetare har filat på i ett års tid.

Planen, vars uttalade förhoppning har varit att bryta årtionden av dödläge i konflikten mellan israeler och palestinier, skulle läggas fram efter årsskiftet. Men den har försenats av Trumps utspel, som skedde trots varningar från en majoritet av hans rådgivare och utan koordinering med de som jobbar med fredsplanen.

- Med sitt uttalande motverkade Trump innehållet helt och hållet, eftersom fredsplanen bygger på att det ska gå att kommunicera med både israeler och palestinier, säger Brenner.

ANNONS

- Enligt palestinierna har USA spelat ut sin roll som medlare. Och Pence kommer inte att kunna göra någonting, eftersom de som han skulle behöva prata med inte längre vill diskutera dessa frågor med USA.

Landar i Kairo

Om allt går enligt planerna kommer Pence att landa i Egyptens huvudstad Kairo den 20 januari, där han ska träffa president Abd al-Fattah al-Sisi innan han dagen därpå reser vidare till Jordanien och kung Abdullah.

Resan rundas av i Israel där möten med premiärminister Benjamin Netanyahu och president Reuven Rivlin står på dagordningen tillsammans med ett tal i knesset, besök vid klagomuren samt på museet Yad Vashem.

Innan den 6 december förra året hade USA kommit ganska långt i sina försök att samla sunnistater i regionen i en allians mot terrorism och mot Iran som har stärkt sin position i Mellanöstern. Men både Egypten och Jordanien har varit starkt kritiska till Trumps agerande – och därför väntar nu krishantering för Pence, enligt Brenner.

- Som arabstat och sunniland är det omöjligt att inte ställa sig bakom palestinierna, åtminstone inte offentligt. Ursprungsresan skulle handla om fredsplanen mer specifikt, men Trump har tvingat de här länderna att öppet ta ställning mot honom. Det måste Pence försöka lappa ihop nu.

ANNONS
TT

Fakta: Omstridd stad

Jerusalem har varit omstridd i årtusenden, och kontroverserna fortsätter med full kraft. I FN:s delningsplan för Palestina 1947, som ledde till skapandet av Israel, var Jerusalem en internationell stad mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas.

Känsligheten i frågan har gjort att omvärlden i stället har behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Egentligen fattade USA ett annat beslut redan 1995, då kongressen röstade igenom lagen "The Jerusalem Embassy Act". "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen.

Lagen har dock ett kryphål, som troget har utnyttjats sedan dess: flytten av ambassaden kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under undantaget. Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Men när det var dags igen i december lät han bli och slog i stället fast att Jerusalem är Israels huvudstad. Efter det uppmärksammade talet skrev han dock under undantaget igen, eftersom det inte går att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem direkt.

ANNONS