Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar (i blå kostym) efter ett möte i Paris i maj 2018. Arkivbild.
Den östlibyske krigsherren Khalifa Haftar (i blå kostym) efter ett möte i Paris i maj 2018. Arkivbild. Bild: Francois Mori/AP/TT

Ordbråk efter miljardbeslag av libyska dinarer

Malta har beslagtagit en stor mängd libyska dinarer, närmare bestämt sedlar till ett värde av motsvarande nära 10,4 miljarder kronor. USA och Ryssland bråkar nu om pengarnas legitima status.

ANNONS

USA:s utrikesdepartement berömmer på sin hemsida de maltesiska myndigheterna för beslaget av vad de anser är förfalskade sedlar. Departementet skriver vidare att pengarna är tryckta av ett statligt ägt ryskt bolag och att "det här visar återigen nödvändigheten i att Ryssland slutar med sitt skadliga och destabiliserande agerande i Libyen".

Men Moskva hävdar att de i Ryssland trycka sedlarna är giltiga.

"Vi skulle vilja notera att under rådande omständigheter existerar det de facto dubbla styren i Libyen och det finns två centralbanker", skriver det ryska utrikesdepartementet som svar, och lägger till: "Det som är falskt är inte dessa libyska dinarer utan det amerikanska uttalandet."

ANNONS

Godkänt av FN?

Det berörda ryska bolaget Goznak hävdar i ett eget uttalande att en FN-kommitté har godkänt tryckandet och leveransen av pengarna och att man inte bryter mot sanktioner mot Libyen. I december i fjol konstaterade FN-experter att Goznak mellan 2016 och 2018 har levererat dinarer motsvarande 67 miljarder kronor till krigsherren Khalifa Haftars parallella centralbank i Tobruk.

Oljerika Libyen har härjats av kaos och konflikt mellan rivaliserande styren och miliser sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades i ett Nato-stött uppror 2011. FN och många västmakter stödjer Tripoliregeringen, kallad GNA och ledd av Fayez al-Sarraj.

Alternativt parlament

Ryssand, liksom Egypten, Förenade arabemiraten och Saudiarabien, stödjer Khalifa Haftar. Han bröt 2014 med styret i Tripoli och etablerade ett rivaliserande maktcentrum i Tobruk i östra Libyen. Där finns ett alternativt parlament, ett alternativt oljebolag och en alternativ centralbank.

Haftar inledde i april i fjol en offensiv mot styret i Tripoli och Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian varnade i onsdags för att situationen i Libyen börjar likna den i Syrien.

ANNONS