Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán kan komma att byta partigrupp i EU. Arkivfoto.

Orbán kan hamna hos SD

Hur långt kommer Ungerns regeringsparti att backa i striden med övriga EU:s kristdemokrater? Och räcker det? Premiärminister Viktor Orbán öppnar nu för ett byte till samma partigrupp som SD och regeringspartiet i Polen.

Den 20 mars är det tänkt att partierna i EU:s kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP ska ta ställning till ungerska Fidesz framtid i familjen. En lång rad medlemspartier, däribland både M och KD från Sverige, vill kasta ut Orbáns parti på grund av den ungerska regeringens kampanj mot EU-kommissionens nuvarande ordförande Jean-Claude Juncker.

EPP:s gruppledare Manfred Weber – som också kandiderar för att ersätta Juncker som kommissionstopp efter EU-valet – har krävt både en ursäkt och ett slut på kampanjen.

Ännu ingen ursäkt

Det sistnämnda verkar nu uppfyllas, sedan Orbáns stabschef Gergely Gulyas meddelat att affischerna med Juncker och affärsmannen George Soros ska plockas ned nästa vecka.

Orbán har dessutom pratat i telefon med både Juncker och Weber – men någon ursäkt har ännu inte hörts. Och premiärministern flaggar nu för att Fidesz kan komma att frivilligt lämna EPP.

- Debatten kan komma att sluta med en plats inte i, utan utanför EPP, sade Orbán i en ungersk radiointervju på fredagen.

- Och om vi ska starta något nytt så skulle vi allra först starta förhandlingar med Polen, förklarade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Får med sig Salvini?

I Polen sitter regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) i EU-partigruppen ECR med bland andra SD, Dansk folkeparti och Sannfinländarna. Ett tillskott från ungerska Fidesz lär välkomnas varmt, särskilt med tanke på att ECR:s största parti, brittiska Konservativa partiet, är på väg att lämna hela unionen.

Till ECR kan även italienska regeringspartiet Lega vara på väg, sedan partiledaren Matteo Salvini flitigt talat sig varm för samarbete med såväl Lag och rättvisa som Fidesz.

Om ECR kan locka över både Orbán och Salvini har gruppen goda chanser att behålla positionen som tredje störst i EU-parlamentet, efter EPP och socialdemokratiska S&D.