Oppositionella som gripits vid partiet MDC:s högkvarter i huvudstaden Harare förs till domstol på lördagen.
Oppositionella som gripits vid partiet MDC:s högkvarter i huvudstaden Harare förs till domstol på lördagen.

Oppositionella i domstol i Zimbabwe

Oppositionella i Zimbabwe har ställts inför domstol på grund av oroligheterna efter valet. Valets båda huvudkandidater fortsätter samtidigt att ha fundamentalt olika uppfattning i frågan om valfusk har förekommit eller inte.

ANNONS
|

I en polisinsats mot det oppositionella partiet MDC:s högkvarter i huvudstaden Harare greps 24 personer efter måndagens val. Under lördagen har de gripna – 16 män och 8 kvinnor – framträtt i en domstol där de anklagas för de våldsamma protesterna i onsdags där rutor krossades i det styrande partiet Zanu-PF:s lokaler, sten kastades och fordon sattes i brand.

Efter att ha hört anförandena sköt domaren upp den fortsatta handläggningen till på måndag. Då ska det bland annat avgöras om de gripna ska kunna släppas mot borgen.

Minst sex personer dödades när säkerhetsstyrkorna öppnade eld mot demonstranterna, som hävdar att den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa (Zanu-PF) fuskat till sig segern mot den egentliga vinnaren Nelson Chamisa (MDC). Det blodiga tillslaget har lett till internationell kritik och oro för demokratin i Zimbabwe, där Mnangagwa så sent som i fjol tog över när den mångårige despoten Robert Mugabe tvingats bort av militären.

ANNONS

Anklagar oppositionen

En journalist från den oberoende tidningen NewsDay greps enligt pressfrihetsgruppen MISA Zimbabwe kortvarigt på fredagskvällen under försök att rapportera om att soldater avdelats till Harareförorten Kuwandzana.

Enligt de officiella siffrorna vann den 75-årige Mnangagwa med 50,8 procent mot Chamisas 44,3 procent och presidenten hävdar att valet var "fritt, rättvist och trovärdigt". Han anklagar oppositionen för att underblåsa våldsamheterna men säger sig vara redo att acceptera en oberoende utredning av dödsskjutningarna.

Chamisa, en 40-årig pastor och advokat, har uppmanat sina anhängare att avstå från våld medan han utmanar valkommissionens resultat i domstol.

"Vi vann men de förklarade motsatsen. Ni röstade men de fuskade", skriver Chamisa på Twitter på lördagen.

"Avgörande roll"

Oppositionen tror heller inte på de valresultat som ger Zanu-PF kvalificerad majoritet i parlamentet.

Samtidigt anslår Mnangagwa en mer försonlig ton och manar Chamisa att arbeta tillsammans med honom för landets bästa.

- Du har en avgörande roll att spela i dagens Zimbabwe och i landets framtid.

Mnangagwa säger att han vill öppna upp Zimbabwe för de utländska investeringar ekonomin behöver.

ANNONS

- Vi vill ta ett språng och hinna ifatt andra utvecklingsländer.

TT-AFP

Fakta: Valet i Zimbabwe 2018

Den 30 juli hölls allmänna val och presidentval i Zimbabwe. Valen var de första sedan militären tvingade Robert Mugabe att lämna presidentposten i november, efter fyra årtionden av auktoritärt styre.

Oppositionspartiet har riktat kritik mot regeringspartiet och varnat för valfusk. Regeringen har dock gett upprepade löften om att presidentvalet ska vara transparent, fritt och rättvist.

EU:s valobservatörer i Zimbabwe bedömer valet som mer demokratiskt legitimt än tidigare val i landet, men pekar samtidigt på problem som undergräver resultatets trovärdighet.

Sex personer dödades i samband med oroligheter som bröt ut i huvudstaden Harare på onsdagen, sedan det stod klart att regeringspartiet Zanu-PF får en kvalificerad majoritet i parlamentet, vilket möjliggör grundlagsändringar.

Källor: AFP, TT

ANNONS