Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EU-ledaren Jean-Claude Juncker gav premiärminister Theresa May ett hjärtligt mottagande när hon på lördagen anlände till Bryssel inför söndagens toppmöte.

Oordnat brexit hotar fortfarande

EU har godkänt Storbritanniens utträdesavtal, men risken för att landet kraschar ut ur unionen är kvar. Avtalet kan snart röstas ned i det brittiska parlamentet.

Så fort EU-ledarna antagit avtalet på toppmötet i Bryssel började kampanjen för att sälja in det till britterna.

EU-ledarna och den brittiska premiärministern Theresa May hade ett gemensamt budskap på sina olika presskonferenser:

- Detta är det bästa möjliga avtalet. Detta är det enda möjliga avtalet, sade May.

För henne väntar nu en hård kamp för att få det brittiska underhuset att rösta ja. Omröstningen väntas ske den andra veckan i december.

- Vi kan öppna dörren till en ljusare framtid eller till ökad splittring i landet, sade May.

"Avtalet levererar"

Hon försäkrar att utträdesavtalet "levererar" det brexit britterna röstade för i juni 2016. May pekar bland annat på att Storbritannien nu får tillbaka kontrollen över migrationspolitiken och över hur mycket pengar som skickas till Bryssel.

Hon försäkrar också att Storbritannien aldrig kommer att svika Gibraltar i kommande förhandlingar med EU.

- Låt ingen vara i tvivel om detta. De framtida förhandlingarna kommer att omfatta hela den brittiska familjen, inklusive Gibraltar, sade May.

I dagsläget ser det dock ut som att May förlorar omröstningen i parlamentet. Både brexitanhängare och brexitmotståndare är missnöjda med avtalet.

Kraschar ut ur EU?

Om det blir ett nej riskerar Storbritannien att krascha ut ur EU utan avtal den 29 mars nästa år.

Utträdesavtalet ser till att det kommer att dröja innan någon större skillnad efter brexit märks för företag och privatpersoner. Under en övergångsperiod fram till slutet av 2020 ska EU-regler fortsätta att gälla för Storbritannien.

Under den perioden är det tänkt att EU och den brittiska regeringen ska förhandla fram nya avtal för de båda parternas framtida relation.

Utträdesavtalet skyddar också de flesta av de rättigheter de tre miljoner EU-medborgare har som bor på brittisk mark och de en miljon britter som bor i EU.

Oklart läge

Det är oklart vad som händer om det brittiska parlamentet röstar nej. Flera möjligheter finns. Förutom ett avtalslöst brexit, så kan den brittiska regeringen försöka omförhandla avtalet. Men både May och EU-ledarna utesluter det i dag.

En annan möjlighet är att den brittiska regeringen utlyser nyval. May vill inte svara på om hon avgår i fall parlamentet röstar nej.

- Det handlar inte om mig. Mitt fokus är att argumentera för det här avtalet de kommande veckorna, säger hon.

Det spekuleras också i om det kan bli en ny folkomröstning om brexit. Men det tycker May vore fel.

Ännu svårare

Om utträdesavtalet överlever börjar förhandlingar om Storbritanniens framtida relation med EU.

- Nästa steg om den framtida relationen är förmodligen ännu mer komplexa förhandlingar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

I en politisk deklaration från toppmötet ser man framför sig ett "brett, djupt och flexibelt partnerskap" på en lång rad områden.

När det gäller handel med varor är ambitionen i deklarationen att undvika tullar, avgifter eller kvantitativa restriktioner.

- Vi kan få den bredaste och djupaste relation som EU har med något annat land, säger Löfven.

Även May uttrycker sig på liknande sätt. Toppmötets ordförande Donald Tusk var mer slagfärdig.

- Vi kommer förbli vänner tills världen går under. Och sedan ytterligare en dag, sade han.

Men det står sedan länge klart att Storbritannien inte blir en del av den inre marknaden, så som till exempel Norge är genom EES-avtalet.