Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avlivade minkar grävs ner i en massgrav november 2020. Arkivbild.
Avlivade minkar grävs ner i en massgrav november 2020. Arkivbild. Bild: Morten Stricker/Ritzau Scanpix/AP

Omstart på gång för dansk minkuppfödning

Minkuppfödning blir tillåtet i Danmark igen efter nyår. Men frågan är hur många minkfarmare som står redo att börja om på nytt, efter den dramatiska nedstängningen av branschen under pandemin.

Den danska regeringen ger klartecken till minkuppfödning när det tillfälliga förbudet upphör efter nyår. Beskedet ges av livsmedelsminister Rasmus Prehn (S) som samtidigt framhåller att en rad smittskyddsåtgärder kommer att krävas.

Statens Serum Institut bedömer att ett återöppnande av minkproduktion i begränsad omfattning bara innebär en begränsad risk för folkhälsan.

Enligt branschorganisationen Danske Minkavlere är det troligen få minkuppfödare som vill återstarta.

– Just nu är det bara en som har bestämt sig och totalt är det 15 som inte har ansökt om nedläggningsersättning, sade organisationens ordförande Tage Pedersen till nyhetsbyrån Ritzau i augusti.

Beslutet att stänga minkuppfödningen och avliva alla minkar fattades i november 2020 sedan en mutation av coronaviruset som spridits till människor upptäckts.

Beslutet saknade laglig grund, vilket departement och myndigheter var medvetna om. Minkskandalen fick ett politiskt avslut när statsminister Mette Frederiksen (S) och tidigare livsmedelsministern Mogens Jensen fick en reprimand av folketinget sedan en särskild minkkommission presenterat sin granskning.