Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utbrända bussar i Lagos i en bild från torsdagen.
Utbrända bussar i Lagos i en bild från torsdagen. Bild: AP/TT

Omkring 70 dödade i nigerianska protester

Minst 69 personer har dödats i Nigeria sedan protesterna mot polisvåld inleddes, uppger landets presidentkansli, enligt BBC .

Det rör sig främst om civila, men även militärer och poliser. Presidenten ska ha nämnt siffran vid ett krismöte med tidigare nigerianska ledare, uppger en talesperson för presidenten för BBC.

Protesterna inleddes den 7 oktober mot polisvåld, men har sedan breddats med fler reformkrav. Flera gånger har demonstranter och säkerhetsstyrkor drabbats samman.

På tisdagen öppnade säkerhetsstyrkor eld mot demonstranter, och minst tolv personer dödades, enligt rättighetsorganisationen Amnesty International.

Ilskan skjuder på flera håll i landet efter ett tal på torsdagen, där president Muhammadu Buhari uppmanade till lugn, utan att fördöma våldet mot demonstranterna.

Det är fortsatt spänt i storstaden Lagos, där beväpnade gäng trotsar utegångsförbudet och har spärrat av större gator och kräver pengar av förare.

Bankomater fungerar inte i delar av staden, och bensinstationer håller stängt. Utegångsförbud råder, men det har inte hindrat oroligheterna från att fortsätta.

De senaste dagarna har byggnader och fordon satts i brand i Lagos.

– Jag känner mig inte säker. Vi har haft fall av plundring och egendom som förstörts, säger Cynthia Kazuo, som bor i stadsdelen Yaba.

"Vår vackra stad har upplevt en nivå av förstörelse motsvarande nästan en krigszon. Det är ett chockerande och väldigt sorgligt spektakel", skriver delstaten Lagos guvernör Babajide Sanwo-Olu på Twitter.