Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel på EU-toppmötet i Bryssel.

Oklart om Merkel kan avstyra regeringskris

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har med sig avtal med Spanien och Grekland hem i bagaget från Bryssel. Italien säger dock nej till att ta tillbaka flyktingar som åkt vidare till Tyskland. Återstår att se om det räcker för att rädda den tyska regeringskoalitionen.

"Tyskland, Grekland och Spanien har träffat en politisk överenskommelse om samarbete i migrationspolitiken", skriver Merkels talesperson på Twitter.

Vid sidan av EU-toppmötet har Angela Merkel förhandlat bilateralt med flera länder för att få till stånd avtal.

Deadline på söndag

Merkels inrikesminister Horst Seehofer, från koalitionspartnern CSU, kräver att Tyskland ska avvisa asylsökande som redan registrerats i ett annat EU-land direkt vid den tyska gränsen. Merkel har en deadline till den 1 juli för att nå en europeisk lösning och skriva bilaterala avtal med de mest berörda länderna, främst Österrike, Grekland och Italien. Hon vill till varje pris undvika att Tyskland ensidigt börjar direktavvisa och på vis utlöser en dominoeffekt i EU.

EU-toppmötet ger nu enskilda länder rätt att agera för att förhindra att asylsökande reser vidare i EU till ett land där de själva vill söka om asyl. Men åtgärderna måste stämmas av med andra EU-länder. Frågan är om den formuleringen räcker för CSU.

- Vi har slagit fast att det också måste vara ordning och reda på det här området. Ingen asylsökande har rätt att välja i vilket EU-land asylansökan ska behandlas, sade Merkel.

Positiv ton

Reaktionerna från Berlin är försiktigt positiva.

- Det är en positiv signal att någonting har rört sig i rätt riktning i EU, säger Hans Michelbach, biträdande gruppledare för CSU i den tyska förbundsdagen, till tv-kanalen ARD.

- Frågan är vad som sker härnäst vad gäller nationella gränser och integrering av migranter under kommande månader, säger Michelbach enligt Reuters.

De senaste dagarna har även CSU:s starke man, inrikesminister Horst Seehofer, mildrat tonen mot Merkel och CDU.

På söndag ska partiledningarna i CDU och CSU ha möten för att utvärdera vad Angela Merkel lyckats uppnå. Även på måndag är olika möten inplanerade.