Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/35

Obamas 2 921 dagar som president

Obamacare, Guantanamokritiken och Nobels fredspris. Barack Obama hann med mycket under sina åtta år som president. Imorgon tar Donald Trump över.

2921 dagar. Så länge var Barack Obama USA:s president.

Obama tillträdde som president den 20:e januari 2009, tillsammans med Joe Biden som sin vicepresident.

Under sin tid i Vita huset har Obama stått för många förändringar.

Tilldelades fredspris

Sin första vecka som president, gav han order om att det omtvistade terroristfängelset Guantanamo skulle stängas inom ett år, och i februari beslutade Obama om att dra tillbaka de amerikanska trupperna från Irak.

Den 9 oktober samma år, tilldelades Obama Nobels fredspris.

En av Obamas mest uppmärksammade genomföranden under sin presidenttid, var införandet av Obamacare – en universell sjukförsäkring samt att han tog kontakt med företrädare för de olika intressegrupperna i Israel-Palestinakonflikten.

Många konspirationsteorier

Men även om många har gillat att ha Barack Obama som president i åtta år, har det under åren också framkommit en mängd av konspirationsteorier.

Länge cirkulerade en falsk födelseattest, som sägs bevisa att Obama inte är född i USA utan i Kenya. Trots en dementi från Vita huset och uppvisandet av Obamas födelseattest, levde ryktet kvar.

Det har också florerat rykten om att presidenten ska vara troende muslim och att han svurit presidenteden på Koranen. Obama själv har dementerat att han är muslim, men har sagt att han är milt inställd till islam som religion.

Imorgon, den 20 januari 2017, svärs Donald Trump in i Vita huset, och Barack Obamas tid är officiellt över.