Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter utanför försvarsdepartementet i Sudans huvudstad Khartum. Arkivbild.

Nytt styrande råd ska bildas i Sudan

Det militära övergångsrådet och oppositionsalliansen i Sudan har kommit överens om att bilda ett gemensamt militärt och civilt övergångsråd.

Beskedet kom efter många timmars samtal mellan de båda parterna under lördagen.

- Vi kom överens om ett gemensamt civilt och militärt råd. Vi diskuterar nu hur stor andel av rådet som ska utgöras av civila respektive militärer, säger Ahmed al-Rabia, en företrädare för oppositionen som deltagit i samtalen.

Militärrådet grep och avsatte president Omar al-Bashir den 11 april efter månader av omfattande protester mot honom, och kungjorde då sin avsikt att styra landet i upp till två år innan val hålls.

Demonstranter har dock fortsatt sin sittande protest utanför landets försvarsdepartement, med krav på ett civilt lett övergångsråd.

Oppositionen bildade en paraplygrupp för att förhandla med militärrådet, och de två parterna möttes på lördagen för vad som visade sig vara fruktbara samtal.

Under lördagen sade också oppositionsledaren Sadiq al-Mahdi att Sudan bör gå med i den internationella brottmålsdomstolen ICC "omedelbart". Det skulle innebära att al-Bashir kan utlämnas och prövas i en internationell rättegång.