Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En polis på plats i den ombyggda rättegångssalen i Bryssel där de åtalade för terrordåden 2016 nu ställs inför rätta.
En polis på plats i den ombyggda rättegångssalen i Bryssel där de åtalade för terrordåden 2016 nu ställs inför rätta. Bild: Stephanie Lecocq/AP/TT

Nystart i terrorrättegång i Bryssel

Rättegången mot tio personer för deltagande och inblandning i terrordåden i Bryssel i mars 2016 återupptogs på onsdagen, efter ombyggnad av lokalerna.

På agendan står först juryval, varpå de normala domstolsförhandlingarna inleds på måndag, den 5 december, och sedan väntas pågå i upp till tio månader.

Rättegången skulle ha varit i gång sedan början av oktober, men fick skjutas upp sedan de anklagade och deras advokater protesterat häftigt mot de enskilda burar som byggts upp för de åtalade i rättegångssalen i Natos tidigare högkvarter i nordöstra Bryssel.

Bland de åtalade finns svenske Osama Krayem, som pekats ut som en tilltänkt självmordsbombare som ska ha ångrat sig i sista stund. Krayem är sedan tidigare dömd till 30 års fängelse i Frankrike för sin inblandning i terrordåden i Paris den 13 november 2015.

I Bryssel-dåden fyra månader senare dödades 32 personer på stadens flygplats och tunnelbanestationen Maelbeek – däribland två svenskor.