Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juridikprofessorn Giuseppe Conte. blir ny premiärminister i Italien. På fredagen svärs han in tillsammans med landets nya regering.

Ny koalitionsregering i Italien

Italien får en ny regering ledd av juridikprofessorn Giuseppe Conte. Den nya regeringen svärs in under fredagen och det är populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) och främlingsfientliga Lega som ingår i den nya koalitionsregeringen.

- Vi kommer att arbeta beslutsamt för att förbättra levnadsvillkoren för alla italienare, sade den blivande premiärministern Giuseppe Conte efter att regeringsbildningen godkänts av presidenten på torsdagskvällen.

Bland ministerposterna återfinns M5S och Legas partiledare Luigi Di Maio och Matteo Salvini, som båda också blir vice regeringschefer. Di Maio blir minister med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor och Salvini blir inrikesminister, rapporterar AFP.

Den tidigare ifrågasatte finansministerkandidaten Paolo Savona kommer att sväras in som EU-minister.

Carlo Cottarelli, som fick i uppdrag av presidenten att bilda en tillfällig teknokratisk regering, drog sig tidigare under kvällen tillbaka och lämnade över mandatet.

Savona EU-minister?

"Kanske har vi till slut lyckats, efter så många hinder, attacker, hot och lögner", skrev Legaledaren Salvini på Facebook timmarna innan Conte träffade presidenten.

De båda partiernas förra regeringsförslag fick nobben av presidenten Sergio Mattarella, som inte ville släppa fram den hårdnackade och euroskeptiske ekonomen Paolo Savona som finansminister.

Finansminister föreslås nu ekonomiprofessorn Giovanni Tria bli. Han har uttryckt kritik mot EU:s finanspolitiska makt, men har till skillnad från Savona inte föreslagit att Italien ska förbereda en plan B för ett eventuellt utträde ur eurosamarbetet.

Italiens nye utrikesminister uppges bli den partilöse Enzo Moavero Milanesi, som tjänstgjorde som EU-minister i den tidigare premiärministern Mario Montis teknokratregering (2011–2014).

Nationalister utanför

Medan förhandlingarna pågick i Rom under torsdagen spekulerade italienska medier om att det nationalistiska partiet Italiens bröder kunde vara aktuellt för en ny regeringsbildning. Partiet gick till val i en högerallians med Lega och Forza Italia och Legaledaren Matteo Salvini träffade sin motsvarighet i Italiens bröder, Giorgia Meloni, tidigare under torsdagen. Men så blev det alltså inte.