Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva. Arkivbild.

Norrman misstänkt i Ryssland för spionage

Den norske medborgaren Frode Berg har häktats i Ryssland misstänkt för spionage.

Frode Berg arbetade vid gränsen mellan Norge och Ryssland, men är numera pensionär. Han greps redan för två veckor sedan, uppger NRK.

- Utlandsenheten vid ambassaden i Moskva har varit i kontakt med den fängslade, och det ges stöd i enlighet med gällande riktlinjer och ramar för konsulärt bistånd till norska medborgare fängslade i utlandet, säger norska utrikesdepartementets kommunikationschef Frode Overland Andersen till norska Dagens Næringsliv.

Berg påstås ha tagit emot hemliga dokument rörande ryska flottan från en rysk medborgare. Ryska medieuppgifter återgivna av Reuters gör gällande att gripandet gjordes av den ryska säkerhetstjänsten FSB.

- Frode Bergs familj ställer sig fullständigt oförstående till anklagelserna, och kan inte se att han har deltagit i någon form av spionage, säger advokat Brynjulf Risnes, som representerar Bergs familj, till Aftenposten.

Risnes säger att Berg riskerar minst tio års fängelse om han fälls, och tror att ett kyligare förhållande mellan Norge och Ryssland är den egentliga orsaken till gripandet.

En presstalesperson vid domstolen i Moskva säger till norska VG att mannen kommer att vara häktad till 5 februari, misstänkt för spionage.