Köerna till uteställena var långa över allt Norge under kvällen och natten. Här är kön till utestället Gamla i Oslo.
Köerna till uteställena var långa över allt Norge under kvällen och natten. Här är kön till utestället Gamla i Oslo. Bild: Naina Helén Jåma/NTB/TT

Norge söp och festade – risk för smitta ökar

Norge firade de slopade restriktionerna med besked. Det kom omfattande rapporter om både fylla och slagsmål. Och landets biträdande hälsodirektör varnar för att festandet kan leda till fler smittofall bland yngre.

ANNONS

Efter ett och ett halvt år med restriktioner får norrmännen äntligen dansa på krogen igen och umgås utan begränsningar.

Reglerna togs bort klockan 16 på lördagen, och festandet pågick till långt in på småtimmarna.

I Trondheim svimmade folk i trängseln när de försökte komma in på uteställen.

– Vi har rapporter både från allmänheten och patruller om stora folkmassor. Det är långa, täta köer utanför uteställena. Folk pressar på och det har medfört att flera har tappat andan, berättade polisbefälet Solfrid Lægdheim för norska TV 2.

Köer och bråk

Utanför krogen Justisen i Oslo ringlade kön 65 meter, enligt nyhetsbyrån NTB:s fotograf på plats, och VG rapporterade om kaosartade scener vid nattklubben Storgata 26.

ANNONS

Bland de regler om har slopats finns kravet på en meters avstånd till medmänniskor, bordsserveringstvånget samt begränsningarna av hur många människor som får delta i olika typer av arrangemang.

Under natten kom också flera rapporter om våldsdåd från den norska huvudstaden, vars polis registrerade minst 50 slagsmål och ordningsstörningar under fyra timmar. Bland annat ska en man ha blivit knivhuggen och en annan fick allvarliga huvudskador vid ett våldsdåd på Stortorget.

Sammanlagt fick polisen i Oslo rycka ut 190 gånger under natten, vilket är i nivå med hur det brukar se ut på nyårsafton eller under nationaldagsfirandet den 17 maj. Polisen tar nu höjd för att det kan bli mycket folk på gatorna även kommande helger, men säger att kapaciteten är god.

Väl förberedda

– Vi har haft en något större bemanning än normalt. Vi har länge vetat om att återöppningen ska komma och vi har haft gott om tid att förbereda oss på det, säger Egil Jørgen Brekke, polisinspektör i Oslo, på en pressträff under söndagsförmiddagen, rapporterar NTB.

I Tønsberg och Skien fick polisen ingripa vid flera storbråk, där ett tiotal personer drabbade samman, men ingen ska ha skadats allvarligt. Även i Bergen utbröt flera slagsmål där minst fem personer var involverade.

ANNONS

Men feststämningen har också varit god på flera håll. Polisen lade ut bilder från Stavanger, där gatorna var proppfulla.

"Bra stämning i samband med återöppning," skrev stadens polis på Twitter.

Även i norra Norge var feststämningen på topp.

"Insatsledaren i Tromsø rapporterar att stämningen är mycket bra i centrum och det är mycket folk ute," skrev polisen där på Twitter.

Smittrisk för yngre

Samtidigt som stora delar landet firar finns det också en viss oro för att festandet ska bidra till smittspridning. Norges biträdande hälsodirektör Espen Rostrup Nakstad säger att det är troligt att fler yngre kan ha blivit utsatta för smitta efter helgen.

– Återöppningen kommer ganska säkert att leda till några fler smittotillfällen bland yngre människor, men det är inte säkert att vi kommer att se det så tydligt på smittotalen, eftersom de flesta är vaccinerade och självtester tagna i privat regi registreras i låg grad, säger han till NTB.

Det var mycket folk ute i centrala Oslo under natten.
Det var mycket folk ute i centrala Oslo under natten. Bild: Naina Helén Jåma/NTB/TT
Polisinspektör Egil Brekke håller en pressträff om nattens händelser i Oslo.
Polisinspektör Egil Brekke håller en pressträff om nattens händelser i Oslo. Bild: Annika Byrde
Ambulanspersonal tar hand om skadade i Trondheim.
Ambulanspersonal tar hand om skadade i Trondheim. Bild: Joakim Halvorsen/NTB/TT
ANNONS