Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Arkivbild.
Den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Arkivbild.

Nordkoreansk nedrustning väcker tvivel

Nordkorea uppger att man avbryter alla kärnvapen- och robottester – men frågan är om landet verkligen menar allvar. Många som följt frågan är pessimistiska.

ANNONS
|

Att informationen om de avbrutna testerna kommer direkt från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är viktigt, säger Björn Jerdén, chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet.

- Många var tveksamma till om Nordkorea verkligen ville gå så här långt eftersom de inte uttalat sig direkt tidigare. Tidigare har informationen som kommit omvärlden tillgodo gått genom Sydkorea, men nu kommer det direkt från Nordkorea.

ANNONS

Två synsätt

Enligt Jerdén finns det två synsätt bland dem som följer frågan, ett optimistiskt och ett pessimistiskt. De med ljus syn tolkar det faktum att informationen kommit från Nordkorea som ett gott tecken.

- Den optimistiska sidan tycker att det här visar att Nordkorea är seriösa med samtalen som ska ske med Sydkoreas ledare och Donald Trump, och tror att samtalen ska leda till en utfasning av kärnvapenprogrammet.

Ett historiskt toppmöte mellan Kim och Sydkoreas president Moon Jae-In ska hållas på fredag i den demilitariserade zonen mellan länderna. Samtidigt planeras ett toppmöte mellan Kim och Trump senare i vår.

"Upp till bevis"

De flesta som följer frågan är dock pessimister, säger Jerdén. De pekar på tidigare erfarenheter där omvärlden trott att man varit på väg mot en fredsprocess men funnit att Nordkorea avbrutit sina tester bara för att återuppta dem igen.

- Det är lätt att säga att man ska göra uppehåll, men lätt att fortsätta med testerna också. Det som behövs är egentligen att Nordkorea verkligen börjar montera ner programmet och göra sig av med missiler och kärnvapen och börjar montera ner anläggningar.

ANNONS

- Där är vi inte ännu utan det här är bara något som Nordkorea lätt kan säga. Men det är fortfarande upp till bevis om man är seriösa med det.

Björn Jerdén tillhör själv den pessimistiska falangen.

- Personligen är jag öppen för att det kan gå annorlunda den här gången, men inte jätteoptimistisk. Vi får vänta och se.

TT

ANNONS