Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den amerikanske säkerhetsrådgivaren John Bolton möts av reportrar i fredags.

Nordkorea till angrepp mot Bolton

Nordkorea har gått till angrepp mot säkerhetsrådgivaren John Bolton, som landet vill få bort från Donald Trumps närhet.

Nordkorea tycker inte om USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton. Alls.

Efter att Bolton i lördags sagt att det inte fanns något som helst tvivel över att Nordkorea bröt mot FN-sanktioner när landet för två veckor sedan avfyrade kortdistansrobotar mot Japanska havet, har landet reagerat.

- Bolton sade att våra helt vanliga militärövningar stred mot FN-sanktionerna, vilket är mer än dumt, säger en talesperson för det nordkoreanska utrikesdepartementet, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA.

- Att förbjuda ballistisk robotteknologi är det samma som att säga till oss att ge upp vår rätt att försvara oss.

Ömsesidig respekt

Uttalandet kommer bara timmar efter att Donald Trump i Tokyo sträckt ut en hand till Nordkorea, sagt att det finns stor ömsesidig respekt mellan länderna och att han gärna ser en fortsättning på de samtal som strandade efter att toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un i Hanoi i februari avbröts i förtid.

Det uttalandet, tillsammans med helgens twittrande om att presidenten inte oroas över Nordkoreas färska robottester, kan ligga bakom Nordkoreas angrepp på en av Trumps närmaste rådgivare, en person koreanerna gärna vill få bort från förhandlingsbordet.

"Mänsklig defekt"

Talespersonen fortsatte med att kalla Bolton för en krigshetsare, anklagade honom för att "viska krig" i Trumps öron och att Bolton arbetar för att förstöra freden och säkerheten.

- En sådan mänsklig defekt måste försvinna så fort som möjligt, säger talespersonen enligt KCNA.