Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Donald Trumps kandidat till posten som CIA-chef, Gina Haspel, har frågats ut av senatens underrätelseutskott.

Nominerad CIA-chef lovar att inte tortera

Gina Haspel, presidentens kandidat till posten som CIA-chef, lovar att den amerikanska underrättelseorganisationen inte kommer att ägna sig åt tortyr av fångar, om hon får det prestigefyllda jobbet.

Inte heller om Donald Trump beordrar henne att använda sådana metoder kommer det att ske, bedyrade hon inför senatens underrättelseutskott där flera av ledamöterna var kritiska till nomineringen.

Onsdagens senatsutfrågning dominerades av Haspels inblandning i CIA:s ifrågasatta förhörsmetoder som praktiserades under förre presidenten Geroge W Bush. Hon var chef för ett hemligt CIA-fängelse i Thailand 2002, där al-Qaida-fångar bland annat utsattes för skendränkning, så kallad waterboarding.

Förstörda band

Demokraterna i utskottet pressade henne också på hennes roll då videoinspelningar av förhören förstördes innan de skulle offentliggöras. Haspel tillstod att hon förespråkade att banden skulle förstöras – förklaringen var att hon annars befarade att CIA-agenternas identitet skulle avslöjas och att de därmed skulle utsättas för fara.

Haspel var under utfrågningen tydlig med att hon i framtiden inte kommer att stödja tortyrliknande förhörsmetoder.

Över 30 år

- Efter att ha arbetat under denna tumultartade tid, så lovar jag personligen, fullständigt klart och tydligt utan reservationer, att under mitt ledarskap kommer CIA inte att återuppta några sådana internerings- och förhörsmetoder, sade hon.

61-åriga Gina Haspel har arbetat inom CIA i mer än 30 år, huvudsakligen som hemlig agent. Hon har haft en rad höga poster inom underrättelsetjänsten och utsågs i fjol till dess biträdande chef. Godkänns Haspel av senaten blir hon den första kvinnan att leda CIA.