Storbritanniens premiärminister Theresa May under dagens debatt.
Storbritanniens premiärminister Theresa May under dagens debatt.

Nej till allt i brittiska parlamentet

Åtta vägledande förslag valdes ut i det brittiska parlamentet som skulle kunna staka ut vägen för brexit. Samtliga röstades ner. Samtidigt har talmannen meddelat att han inte tänker tillåta en tredje omröstning så länge premiärminister Theresa May vägrar ändra sitt avtal.

ANNONS
|

De åtta punkter som parlamentsledamöterna fick att ta ställning till spände över ett brett fält. Där fanns allt från alternativet att lämna unionen utan ett avtal till att en ny folkomröstning – om brexitavtalet – ska hållas.

Men ingen av de vägledande alternativen vann någon majoritet. Närmast kom ett förslag om att Storbritannien ska förhandla om att permanent ingå i en tullunion med EU. Förslaget förlorade med 264 mot 272 röster. När talmannen John Bercow läste upp resultatet gick ett sus genom underhuset.

Högst antal ja-röster fick förslaget om folkomröstningen med 268 röster.

ANNONS

Försöker få stöd

Vad gäller huvudfrågan – den om själva brexitavtalet – så försvarade Theresa May sin ståndpunkt i parlamentet på förmiddagen. Senare på kvällen mötte hon med konservativa ledamöter för att försöka få över dem på sin sida. Det var efter mötet som nyheten briserade om att hon är beredd att avgå om avtalet godkänns – allt för att vinna över skeptiska röster.

Brexitministern Stephen Barclay säger att regeringen kommer att lägga fram förslag om att parlamentet ska sammanträda på fredag för att eventuellt kunna hålla en tredje omröstning då. Han framhåller också att onsdagskvällens röstresultat speglar att det inte finns någon väg framåt annat än den Theresa May angett.

Men talmannen John Bercow har upprepat vad han sagt förut om att avtalet måste ha förändrats väsentligt för att en tredje omröstning ska tillåtas.

Spekulationer om avgång

Efter att May gett det drastiska beskedet om att hon kan tänka sig att lämna över ledarskapet så anslöt fler konservativa medlemmar till hennes sida, säger ledamoten och brexitförespråkaren Andrew Percy till BBC. Men vissa vacklar fortfarande.

- Jag hoppas att det här övertygar dem nu, säger han.

ANNONS

Hur processen går vidare är inte solklart. På måndag kan parlamentet eventuellt hålla en ny vägledande omröstning. Men samtidigt skulle en huvudomröstning kunna ske redan i veckan.

- Premiärministern kan baxa fram ett avtal på torsdag eller fredag. Om hon lyckas är ingen gladare än jag, säger Mays partikamrat Oliver Letwin, som lade fram förslaget om att låta parlamentet ta över omröstningarna.

En ny omröstning om avtalet kommer bara att läggas fram i parlamentet om det finns en realistisk möjlighet till framgång, säger Mays talesperson.

Bättre med halv limpa

Partikamraten Jacob Rees-Mogg, en av de starkaste förespråkarna för brexit och motståndare till det nuvarande utträdesavtalet, säger att han kan komma att stötta avtalet om Theresa May får med sig nordirländska partiet DUP.

Han vidhåller att avtalet inte är bra men anser att det nu pågår försök att helt stoppa brexit, och att det är bättre att lämna EU med ett dåligt avtal än inte alls.

- En halv limpa är bättre än inget bröd, säger han till BBC Radio.

ANNONS

Vid förra veckans EU-toppmöte i Bryssel beslutades att Storbritannien ska lämna EU utan avtal den 12 april om inte avtalet godkänns, eller om en tredje omröstning om det inte hålls. Men om avtalet får grönt ljus förlängs tidsfristen till den 22 maj, så att nödvändig lagstiftning hinner komma på plats. Under kvällens omröstning i det brittiska parlamentet slogs dessa datum också fast.

TT

Fakta: Alternativen i omröstningen

Talmannen John Bercow har valt ut åtta förslag som ska läggas fram för omröstning. Klockan 19 lokal tid inleds omröstningen, där ledamöterna kan kryssa ja eller nej vid varje förslag på ett grönt papper. Resultaten från omröstningen väntas vara klara mellan klockan 20.30 och 22.00.

Här är de alternativ som parlamentsledamöterna har att ta ställning till:

• Att Storbritannien lämnar EU utan utträdesavtal den 12 april.

• Att Storbritannien går med i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) genom det europeiska frihandelsavtalet, och förhandlar fram en tillfällig tullunion fram till att andra uppgörelser har nåtts.

• Att Storbritannien fortsätter att vara medlem av Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och ansöker om att gå med i det europeiska frihandelsavtalet.

• Fastställa målet att bilda en tullunion i primärlagstiftningen.

• Att Storbritannien bör välja Labours plan om ett nära samarbete med EU med ett omfattande tullavtal och ett nära arbete med inre marknaden.

• Att Storbritannien drar tillbaka artikel 50 (begärandet av utträde ur EU) om parlamentet inte går med på att lämna EU utan ett avtal.

• Ytterligare en folkomröstning för att godkänna ett brexitavtal innan det godkänns av parlamentet.

• Att Storbritannien ger bidrag till EU till slutet av 2020 och kommer överens med EU att brittiska varor under två år ska ha tillgång till EU.

ANNONS