USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

Nedrustningsplan i fokus för Nordkorearesa

Samtidigt som USA:s utrikesminister Mike Pompeo gör sig redo att resa till Nordkorea ryktas det om ett möjligt andra toppmöte mellan president Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong-Un. Men innan dess måste en nedrustningsplan vara klar.

ANNONS
|

En träff mellan de båda ledarna skulle kunna äga rum i slutet av september, då världens ledare möts i New York för FN:s högnivåvecka, rapporterar webbtidningen Axios. Ett antal tjänstemän i Trumpregeringen är så optimistiska när det gäller framstegen i relationen till Kim att de tror på ett andra toppmöte under FN-veckan i september, skriver tidningen med hänvisning till källor.

"Går fint"

President Donald Trump verkar vara av samma åsikt: "Många bra konversationer med Nordkorea - det går fint", skriver han på Twitter och lägger till att landet inte genomfört några provsprängningar eller robottester på åtta månader. Han slår sig också för bröstet: "Om det inte vore för mig skulle vi ligga i krig med Nordkorea", hävdar Trump.

ANNONS

Enligt Axios källor måste Kim Jong-Un dock visa på "framsteg", sannolikt någon form av bevis på att steg mot kärnvapennedrustning tagits, för att ett möte i New York ska äga rum.

Frågan står också högt på utrikesminister Pompeos agenda när han på torsdag flyger till Pyongyang. Besöket syftar till att få till en överenskommelse om en faktisk plan för nedrustning - en process som är tänkt att börja med att Nordkorea deklarerar sitt innehav av vapen, produktionsanläggningar och robotar, skriver tidningen The New York Times. Bara det ses som en test av Nordkoreas avsikter och vilja att faktiskt leva upp till överenskommelsen som knöts vid toppmötet mellan Kim och Trump i Singapore den 12 juni.

Ett års nedrustning

I helgen sade president Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton att Nordkoreas samtliga kärnvapen, robotar och biologiska vapen kan skrotas på ett år. Det är betydligt snabbare än vad Pompeo tidigare antytt.

Samtidigt florerar uppgifter i amerikanska medier om att Nordkorea – tvärtemot vad Vita huset påstår – har trappat upp aktiviteten vid flera kärnanläggningar. USA:s underrättelsetjänster har upprepade gånger ifrågasatt huruvida Nordkorea verkligen har för avsikt att nedrusta eller om det slutna landet spelar ett spel med västvärlden.

TT

ANNONS

Bakgrund: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer dem åt.

Nordkorea brukar beskrivas som världens mest slutna land, en kommunistisk diktatur styrd av Kim Jong-Un. Den officiella ideologin hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Samhället är militariserat och de 25 miljoner invånarna strängt övervakade. Landet lägger enorma summor på militären och provsprängde, trots omvärldens protester, sitt första kärnvapen 2006. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester, något som inte har efterföljts och lett till omfattande sanktioner mot landet. Ekonomin har varit i kris sedan 1990-talet.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS