Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild.
Nederländernas premiärminister Mark Rutte. Arkivbild. Bild: Andrew Medichini/AP/TT

Nederländerna ber judar om ursäkt

För första gången har Nederländerna bett judar om ursäkt för förföljelsen under andra världskriget.

ANNONS

– Nu, när ännu de sista överlevarna finns bland oss, ber jag i regeringens namn om ursäkt för vad myndigheterna gjorde under den perioden, sade premiärminister Mark Rutte i ett tal som hölls på söndagen i Amsterdam till minne av Förintelsens offer och för högtidlighållandet av att det är 75 år sedan förintelselägret Auschwitz befriades.

Nederländerna var ockuperat av Nazityskland mellan 1940 och 1945.

Endast 38 000 av de 140 000 judar som då levde i Nederländerna överlevde andra världskriget, men hittills har ingen regeringsföreträdare uttalat någon officiell ursäkt.

År 2000 bad visserligen dåvarande premiärministern Wim Kok dem som överlevt nazisternas koncentrationsläger för det "frostiga välkomnande" de fick när de återvände till Nederländerna om ursäkt.

ANNONS

Frågan om en riktig ursäkt restes redan 2012 och även då var Rutte premiärminister. Men då ansåg han att det inte fanns tillräckligt mycket information om hur regeringen agerat under kriget och att det "inte fanns tillräckligt brett stöd" för en officiell ursäkt.

– Våra regeringsorgan agerade inte till skydd för säkerhet och rättvisa, sade Rutte på söndagen och konstaterade att "alldeles för många statstjänstemän genomförde ockupationsmakten order".

– På det hela taget gjordes för lite och det gjordes för sent. Det var för lite skydd. För lite hjälp. För lite erkännande.

– 75 år efter Auschwitz finns fortfarande antisemitismen bland oss. Det är just därför vi som vi fullt ut berättar vad som hände och vi säger det klart och tydligt, sade Rutte.

ANNONS