Nationella frontens ledare Marine Le Pen kom tvåa i fjolårets franska presidentval. Nu hoppas hon att ett namnbyte på partiet ska kunna göra henne till nummer ett. Arkivbild.
Nationella frontens ledare Marine Le Pen kom tvåa i fjolårets franska presidentval. Nu hoppas hon att ett namnbyte på partiet ska kunna göra henne till nummer ett. Arkivbild.

Namnbyte ska lyfta Le Pen

Nationella fronten är död! Leve … vadå? Än så länge tycks bara partiledaren Marine Le Pen veta vad den franska extremhögern ska kalla sig framöver. Helgens namnbyte är i alla fall tänkt som en nystart.

ANNONS
|

Att döma av förra helgens val i Italien finns det fog för snart 50-åriga Le Pen att känna optimism.

Hennes italienska samarbetspartner Matteo Salvini ändrade sitt partinamn från Lega Nord till bara Lega och belönades med större väljarstöd än någonsin i årets parlamentsval, med 17,4 procent av rösterna.

"En ny etapp i folkens uppvaknande! Varma gratulationer!" hälsade Le Pen via Twitter.

Möte i Lille

När hon nu samlar sitt eget parti till kongress i nordfranska Lille under helgen är det tänkt att även Nationella fronten ska byta namn.

Själv ser hon det som en slutfas i den "kulturrevolution" i partiet som hon tycker sig ha genomfört efter att hon efterträdde fadern Jean-Marie 2011.

ANNONS

- Vi ska koncentrera oss på tre prioriteringar: att få fäste, att skaffa oss allierade och att styra, sade Le Pen i en fransk radiointervju tidigare i veckan.

Närmare högern?

Med tanke på resultatet i Italien, men också utvecklingen på senare år i länder som Österrike och Bulgarien – eller för den del Norge – där traditionella högerpartier bildat regeringar med ytterhögern, så ser det ljust ut för Le Pen.

I Frankrike har dessutom det stora högerpartiet, Republikanerna (LR), med sin nye ledare Laurent Wauquiez tagit rejäla steg närmare Nationella fronten vad gäller exempelvis EU- och invandringspolitiken.

Samtidigt har Le Pen sökt sig närmare från sitt håll.

- Vi behåller våra grunder: säkerhet och invandring. Men nya ansikten kommer att dyka upp och vi har ändrat vår syn på EU och euron, säger partitalesmannen Sébastien Chenu till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Svaga siffror

Om det räcker för att bli ett seriöst alternativ i nästkommande val återstår att se. En opinionsmätning från institutet Kantar Sofres i tidningen Le Monde i veckan gav hursomhelst inga glada siffror för varken Le Pen eller partiet.

Samtliga stödsiffror för henne – om allt från förmågan att förstå dagens politiska problem till att samla kraft och inspirera – pekar nedåt jämfört med de senaste åren och 73 procent av de tillfrågade anser att Le Pen inte skulle bli en bra president.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Marine Le Pen

Marine Le Pen är född i Neuilly-sur-Seine utanför Paris den 5 augusti 1968. Hon har varit gift två gånger och har tre barn med sin förste make: dottern Jehanne (född 1998) och tvillingarna Louis och Mathilde (födda 1999). Sedan 2009 har hon ett förhållande med partikamraten Louis Aliot (född 1969). Hon är huvudsakligen bosatt i La Celle-Saint-Cloud, strax väster om Paris.

Sedan 2011 är Marine Le Pen partiledare för Nationella fronten, som grundades 1972 av fadern Jean-Marie Le Pen (född 1928).

Marine Le Pen stod mot Emmanuel Macron i den avgörande omgången av presidentvalet i maj 2017, men besegrades med 33 procent av rösterna mot 66. Däremot valdes hon en månad senare för första gången in i det franska parlamentets underhus.

Le Pen satt 2004–2017 i EU-parlamentet, där hon dessutom var en av två ledare för partigruppen ENL, där Nationella fronten ingår tillsammans med bland andra nederländska Frihetspartiet, italienska Lega och österrikiska FPÖ.

ANNONS