Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett kinesiskt fraktflygplan lastat med förnödenheter har landat på flygplatsen i Caracas.

Nödhjälp inleds i Venezuela

Röda Korset förbereder sig för att börja dela ut mat och mediciner i krisdrabbade Venezuela, där undernäring och sjukdomar ökar. Samtidigt har ett kinesiskt plan anlänt med nödhjälp.

Röda Korsets hoppas att om två veckor kunna börja dela ut hjälpen, som ska nå 650 000 människor. USA, en av de mest högljudda motståndarna till president Nicolás Maduros regim, välkomnade beskedet som en stor möjlighet.

Chefen för Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen, Francesco Rocca, säger att en del av de förnödenheter som organisationen räknar med att dela ut är de amerikanska hjälpsändningar som stoppats vid gränsen.

Kan distribuera USA-hjälp

I februari omkom sju personer i samband med oroligheter vid Venezuelas gräns när människor försökte få in förnödenheter i landet, i en insats som orkestrerats av oppositionspolitikern Juan Guaidó. Maduro har vägrat att ta emot nödhjälp från USA, eftersom han ser biståndet som en inkörsport för militärt intrång.

- Det var en fråga som blev väldigt politiserad. Om (USA:s) hjälpsändningar följer våra regler och riktlinjer, så är vi självklart villiga att distribuera den, säger Rocca.

Röda Korset säger att man inte kommer att acceptera inblandning från någon part, utan att man kommer att arbeta efter principerna om självständighet och opartiskhet.

Kinesisk hjälp

På fredagen landade ett kinesiskt plan med 65 ton medicinska förnödenheter – bland annat smärtstillande medel, kirurgiska instrument och insulin – i Caracas. Det hyllade industriminister Tareck El Aissami som en seger över USA:s sanktioner när han tog emot lasten på flygplatsen.

På fredagskvällen kom uppgifter om att Caracas och flera andra städer återigen drabbats av strömavbrott. Det är den tredje gången sedan den 7 mars som Venezuela drabbas av ett större strömavbrott.