Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Området kring staden Beira har drabbats hårt av cyklonen Idai.

MSB till cyklonkatastrofen

Fem svenskar åker till Moçambique för att hjälpa till på plats efter dödliga cyklonen Idais framfart i sydöstra Afrika.

De fem personerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) åker i kväll ned till Maputo i Moçambique och fortsätter sedan till den hårt drabbade staden Beira som nästan totalförstörts i stormen.

- Vi stödjer med expertis, säger Patrik Jansson, ansvarig för MSB:s humanitära insatser till TT.

Rekar för större insats

Det är på FN:s begäran som MSB skickar hjälpen. En av de utsända ska arbeta tillsammans med ett tiotal andra hjälparbetare i FN:s behovs- och koordineringsteam. Tre andra skickas för att stödja teamet med it-lösningar och möjliggöra deras arbete i ett område utan el eller telefonnät.

- Som det är nu verkar ju all infrastruktur i de delar som drabbats värst vara utslagen, säger Patrik Jansson.

Den femte personen från MSB ska titta på om det finns ett behov av en större insats – att bygga upp ett läger där hjälparbetare som arbetar i området kan äta och duscha till exempel. Finns ett sådant behov kan mer personal komma att skickas från MSB för att bygga upp det.

- De som åker i dag ska stödja snabbinsatser. Vi förväntar oss att skicka ned mer stöd för mer långsiktiga insatser, säger Patrik Jansson.

Väntar svar från EU

Under dagen väntas MSB få svar på om även EU vill ha stöd från myndigheten i deras insatser.

Över 300 personer har hittills dött i cyklonen i Moçambique och Zimbabwe men hundratals saknas fortfarande och de egentliga dödstalen befaras ligga över det dubbla. Även grannlandet Malawi har drabbats hårt av stormen.