Flyende civila passerar den förstörda al-Nurimoskén i Mosul.
Flyende civila passerar den förstörda al-Nurimoskén i Mosul.

Mosuls civila i kläm mellan stridande parter

Islamiska staten är borta. Kvar finns en irakisk stad märkt av mänskligt lidande. Samtidigt som IS har använt boende i västra Mosul som mänskliga sköldar har regeringsvänliga styrkor misslyckats med att skydda civila, enligt Amnesty International.

ANNONS
|

De svetsade igen dörrar, placerade ut sprängladdningar och dödade hundratals som försökte fly i säkerhet. Från oktober 2016 tvingade den terrorstämplade extremistgruppen Islamiska staten (IS) bort tusentals människor från närliggande byar, för att sedan använda dem som mänskliga sköldar i striderna om västra Mosul, enligt Amnesty International.

"Vi hade inget val. Om vi stannade så skulle vi dö i våra hus under striderna. Om vi försökte fly, skulle de fånga och döda oss, och hänga våra kroppar från elstolpar som en varning" säger Mosulbon "Mohsen" till människorättsorganisationen.

Civila i kläm

Men "Mohsen" berättar också om hur de styrkor som var tänkta att bli deras räddning kom i sällskap med raketer och granater. I takt med att regeringsvänliga styrkor ringade in extremisterna i västra Mosul blev det också allt trängre för de civila som hölls kvar. Trots det misslyckades de irakiska styrkorna och den USA-ledda allians som kämpar mot IS med att anpassa sin taktik efter situationen, enligt Amnesty International.

ANNONS

- Civilbefolkningen har varit oerhört klämd mellan de stridande parterna och i den inlåsningen blivit utsatta för allvarliga övergrepp, säger Brittis Edman, policychef hos Amnesty Sverige.

Människorättsorganisationen tycker sig se ett mönster där de regeringsvänliga styrkorna vid flera tillfällen inte har slagit mot avsedda militära mål, utan använt oprecisa vapenslag som i stället dödat och skadat civila samt bostäder och infrastruktur. I andra fall har de träffat målet men med vapen som varit så kraftiga att de också skadat intilliggande byggnader.

- Det har använts krigsmateriel som inte ska användas i tättbebyggda områden, vilket strider mot internationell humanitär rätt. Regeringskoalitionen har misslyckats med att vidta de åtgärder som de måste för att ge skydd till civilbefolkningen.

Kräver utredning

Efter en amerikansk utredning av alliansens flygbombning av ett hus med två IS-prickskyttar i Mosul – då över 100 civila också dog – sade försvarsminister Jim Mattis att civila dödsfall är oundvikligt i kampen mot IS, men han hävdade också att USA gör allt för att undvika dem.

ANNONS

Amnesty International kräver en oberoende utredning av de fall där det finns trovärdiga bevis för kränkningar av den internationella humanitära rätten.

- Skyddet av civilbefolkningen är inget politiskt beslut, utan en förpliktelse. Vi ställer inte det som regeringsstyrkor och deras allierade har gjort mot det som IS har gjort. Man måste se på båda sakerna, säger Edman.

- Mosuls befolkning, som utsatts för så fasansfulla saker, måste få en försäkran om att rättvisa ska skipas och att de ska få upprättelse.

TT

Fakta: Amnestys rapport

Människorättsorganisationen Amnesty International har i mars och maj 2017 besökt norra Irak för att undersöka huruvida extremistgruppen Islamiska staten – såväl som de irakiska styrkor och den USA-ledda allians som kämpat mot extremisterna – kränkt internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter i slaget om den västra delen av storstaden Mosul.

Människorättsorganisationen har intervjuat 151 människor från västra Mosul. Alla är civila, 44 kvinnor, 105 män och två under 18 år. Även sjukvårdsarbetare, journalister, militära experter och FN-tjänstemän har intervjuats.

Källa: Amnesty International

Fakta: Slaget om Mosul

Den 17 oktober 2016 inledde irakiska styrkor sin offensiv för att återta kontrollen över Mosul, som intogs av den terrorstämplade extremistgruppen Islamiska staten (IS) i juni 2014. Tusentals armésoldater och poliser kastades in i striderna och backades upp av den USA-ledda allians som kämpar mot IS.

IS-extremisterna slog tillbaka, bland annat genom självmordsdåd. Men i slutet av januari 2017 meddelades att IS hade drivits ut från de östra delarna av Mosul.

Den 19 februari meddelade Iraks premiärminister Haider al-Abadi att offensiven mot västra Mosul hade inletts. Kort därefter tog de irakiska styrkorna kontroll över flygplatsen i Mosul. Efter intensiva strider utropade Haider al-Abadi slutligen seger mot IS den 9 juli.

ANNONS