Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Zakharova är talesperson för det ryska utrikesdepartementet. Arkivbild.

Moskva morrar över ukrainsk språklag

Det ukrainska parlamentet har antagit en ny språklag som får den ryska regeringen att se rött.

I Ukraina talas mestadels ukrainska och ryska, som är nära besläktade med varandra. Men med den allt allvarligare konflikten med Ryssland efter den illegala annekteringen av Krimhalvön 2014 och den direkta ryska inblandningen i striderna mellan proryska separatister och ukrainska regeringsstyrkor i östra Ukraina har användningen av det ryska språket blivit starkt politiserat.

Den nya lagen ska höja det ukrainska språkets status på bekostnad av det ryska. Lagen ställer krav om att fler program i radio och tv ska vara på ukrainska och fastslår att alla invånare ska kunna språket. Det innebär också att alla offentliganställda, läkare, lärare och advokater ska kunna ukrainska. Om de inte kan det hotas de av böter.

"Historisk händelse"

Samtidigt som Ryssland kritiseras för beslutet att göra det lättare för invånare i utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina att få ryskt medborgarskap morrar Moskva hotfullt över den ukrainska språklagen.

Den kommer "bara att fördjupa sprickan i det ukrainska samhället och göra möjligheten att få till ett slut på den pågående ukrainska krisen ännu mera avlägsen", säger Maria Zakharova.

Det är den avgående presidenten Petro Porosjenko som drivit frågan om att lyfta det ukrainska språkets ställning i landet. På Twitter kallar han godkännandet av en nya lagen för en historisk händelse.

Ska analyseras

Han jämför lagens betydelse med upprustningen av de väpnade styrkorna och skapandet av den nya ortodoxa kyrkan i Ukraina som är fristående från den ryska – även det en åtgärd som gjorde Kreml rasande.

Den tillträdande presidenten i Ukraina, den rysktalande komikern Volodymyr Zelenskyj, säger att han ska sätta språklagen under lupp.

- Efter att jag har tillträtt som president kommer det att göras en grundlig analys av den här lagen, säger han.