Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Scott Morrison försvarade sitt agerande, men klandrades ändå.
Scott Morrison försvarade sitt agerande, men klandrades ändå. Bild: Mick Tsikas/AP/TT

Morrison klandras – gav sig själv tunga poster

Australiens tidigare premiärminister Scott Morrison klandras av landets representanthus för att ha gett sig själv tunga ministerposter i hemlighet.

Scott Morrison kritiseras formellt av parlamentets undre kammare för att han svurit in sig själv på en rad tunga ministerposter, däribland portföljerna för finans, miljö, jordbruk och inrikes, utan att meddela detta för allmänheten eller parlamentet eller ens ministrarna.

– Han är skyldig det australiska folket en ursäkt för att ha underminerat demokratin, säger sittande premiärministern och politiska motståndaren Anthony Albanese.

Att klandras är den högsta formella missnöjesyttringen som parlamentet kan utfärda. Det är en symbolhandling, men det är första gången som en tidigare premiärminister får motta en sådan.

Morrison försvarade sitt agerande som en vilande nödåtgärd under pandemin och att han bara använde sin maktställning vid ett tillfälle. Men han medgav att han inte borde ha hållit det hemligt.

– Min regering stod upp och mötte osäkerhetens avgrund som vårt land bevittnade, säger Morrison enligt ABC News.

Röstsiffrorna blev 86 för att klandra den tidigare premiärminister, och 50 mot. Omröstningen skedde i stort sett enligt partilinjerna, men en liberal partikamrat till Morrison röstade för att klandra honom och hans tidigare inrikesminister Karen Andrews avstod.