Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
Sydkoreas president Moon Jae-In och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Moon betonar vikten av mötet i Nordkorea

Sydkoreas president Moon Jae-In landade i Pyongyang på tisdagen och möttes på flygplatsen av den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un. Syftet med det tre dagar långa besöket är att återuppta samtalen om kärnvapennedrustning mellan Nordkorea och USA.

ANNONS
|

Hundratals nordkoreaner mötte den sydkoreanske presidenten med viftande flaggor. De två männen, som båda hade sina fruar med sig, omfamnade varandra, talade i några minuter och tog sig sedan till en välkomstceremoni. Medan ledarna åkte genom huvudstaden Pyongyang ska tusentals nordkoreaner ha skanderat "återförening", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt medarbetare till den sydkoreanske presidenten har Donald Trump bett Moon att vara huvudförhandlare mellan honom och Kim, enligt Reuters. Moon ska efter mötet i Nordkorea resa till New York för den så kallade högnivåveckan i FN och väntas där möta Trump.

ANNONS

- Jag är starkt medveten om trycket som finns på oss, sade Moon till Kim innan de inledde mötet.

Kim i sin tur lovordade Moon för hans bidragande roll till att mötet i Singapore blev av.

- Det här har lett till stabilitet i regionen och jag förväntar mig ytterligare framsteg, sade Kim rapporterar AFP.

Ställde in resa

Efter det historiska mötet mellan Trump och Kim i juni i Singapore skrev ledarna under ett dokument där Nordkorea förbinder sig att "arbeta för total nedrustning på den koreanska halvön".

Båda länderna har gjort vissa eftergifter sedan dess, samtidigt som Kim har kallat USA:s krav på kärnvapennedrustning för "gangsterlikt". Trump ställde även in utrikesminister Mike Pompeos planerade Nordkorearesa med anledning av "otillräckliga framsteg".

Anklagar Ryssland

Efter mötet i Singapore föreslog Ryssland och Kina att FN:s säkerhetsråd bör lätta på sanktionerna mot Nordkorea. När den frågan diskuterades i säkerhetsrådet på måndagen blev det ett bestämt nej från USA. Washingtons FN-ambassadör Nikki Haley anklagade bland annat Ryssland för att systematiskt hjälpa Nordkorea att kringgå FN-sanktionerna.

ANNONS

- USA har bevis på upprepade och omfattande ryska överträdelser, sade hon vid säkerhetsrådets möte.

Den sydkoreanske presidentens resa till Nordkorea blir ledarnas tredje toppmöte i år.

TT

Bakgrund: Det slutna Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält för de cirka 25 miljoner invånarna.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Nordkorea är samtidigt ett militariserat samhälle som lägger stora resurser på sitt försvar. Enligt FN:s resolutioner får landet inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Upprepade brott mot dessa resolutioner har lett till att landet utsatts för mycket omfattande sanktioner. Den 3 september i fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla.

Källor: Landguiden, NE med flera

ANNONS