Robert Mugabe. Arkivbild från 2008.
Robert Mugabe. Arkivbild från 2008.

Mnangagwa rycker på axlarna åt Mugabe

Zimbabwe har gått vidare. Så lyder president Emmerson Mnangagwa korthuggna svar efter det att företrädaren Robert Mugabe beklagat sig över att han avsatts i vad han kallar en kupp.

ANNONS
|

"Nationen har gått vidare. Vårt fokus bör ligga fast vid att förbereda inför fria, rättvisa och trovärdiga val 2018", skriver Mnangagwa på Twitter. Han tillägger att regeringen fortsatt kommer att betala de förmåner som Mugabe lovats i och med sin avgång, enligt uppgifter bland annat en rejäl pension, flera lyxbilar och egen servicepersonal.

Slutet på Mugabes 37 år vid makten kom i november, då militären ingrep för att avsätta honom. Detta efter interna strider i maktpartiet Zanu-PF om vem som skulle ersätta presidenten. Militären var då noga med att inte kalla det för en kupp.

ANNONS

- Jag säger att det var en kupp, även om vissa har vägrat att kalla det för det, sade Mugabe i sitt första offentliga uttalande efter sin avgång, i en intervju med tv-kanalen SABC på torsdagen.

- Vi måste göra den här skamliga händelsen ogjord, vi förtjänar det inte. Zimbabwe förtjänar det inte, fortsatte Mugabe, som dock preciserade att han inte siktar på att själv komma tillbaka till presidentposten.

TT-AFP

ANNONS