Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Microsoft har upptäckt falska sajter. På bilden syns datajättens vd Satya Nadella. Arkivbild.

Misstänkt ryskt hackningsförsök inför USA-val

En ökänd rysk hackergrupp misstänkt för att ha påverkat den amerikanska valutgången 2016 verkar ha slagit till igen. Den här gången i syfte att påverka mellanårsvalet, uppger datajätten Microsoft.

Företaget meddelar även att det har upptäckt sex falska domäner och tagit ned dem. Hackergruppen tros ha kopplingar till regeringen i Moskva.

"Vi är oroliga för att det här och andra hackningsförsök kommer att innebära ett säkerhetshot för flera politiska grupper i USA inför de kommande valen 2018", meddelar Microsoft.

Några av domänerna som avslöjats ser ut att ha utformats för att efterlikna den amerikanska senatens sajter. Syftet tros vara att hacka sig in i datorerna hos personer som loggar in på de falska sajterna i tron om att de är riktiga, genom att stjäla användarnas privata information.

Hackergruppen går under namnen Fancy Bear, Strontium och APT 28 och anses ha kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten.

En rysk diplomatkälla avfärdar uppgifterna.

- Microsoft spelar ett politiskt spel. Valet har inte ägt rum men de kommer redan med anklagelser, säger källan till den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Företaget "uppför sig som en åklagare snarare än en affärsverksamhet", säger han.