Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poliser patrullerar i Sri Lankas största stad Colombo.

Misstänkt bombfabrik hittad i Sri Lanka

Skottlossning bröt ut i östra Sri Lanka när säkerhetsstyrkor gjorde ett tillslag mot en misstänkt bombfabrik på fredagen. Den man som är huvudmisstänkt för attackerna mot kyrkor och hotell har identifierats, och platsen för den videoinspelning som IS publicerade kort efter dåden har hittats.

Säkerhetsstyrkorna besköts vid ett tillslag mot en plats i staden Ampara Sainthamaruthu, söder om Batticaloa, där bomber tros ha tillverkats. Men det finns inga uppgifter om att någon i säkerhetsstyrkan skadats. En talesperson för militären säger att en explosion hördes i området och att skottlossningen inleddes när soldater skulle undersöka platsen, rapporterar Sky News.

Bilder från bombfabriken visar vad som ser ut som delar av sprängladdningar.

Enligt lokala medier har flera explosioner hörts från i staden, rapporterar flera medier. Den uppgiften har dock inte bekräftats. Säkerhetstjänsten har varnat för nya bombattentat och muslimer har flytt sina hem av rädsla för hämndattacker.

Huvudmisstänkt död

Mohamad Zahran Hashim, en lokal extremist som uppges ha varit en av huvudpersonerna bakom attackerna i Sri Lanka, dog när han och en annan man utlöste sina självmordsbomber på ett hotell under påskhelgen, meddelar president Maithripala Sirisena.

Hashim, som använt flera alias, har identifierats genom dna-tester från ett huvud som hittades på hotellet.

- Underrättelsetjänsten har berättat för mig att Zahran dödades under attacken mot hotellet Shangri-La, säger Sirisena under en pressträff enligt nyhetsbyrån AFP.

Hashim grundade den islamistiska extremistgruppen National Tawhid Jamaat (NTJ), som pekas ut som en av grupperna bakom dåden. Han medverkade också i en video som IS släppte när terrorrörelsen tog på sig attentaten.

På fredagen hittades platsen där videon – som visar självmordsbombarna svära en trohetsed till IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi – tros ha spelats in. Polisen skriver i ett uttalande att de uniformer och den IS-flagga som syns i videon beslagtagits, rapporterar AFP.

Söker IS-anhängare

Runt 10 000 soldater är utspridda över Sri Lanka för att höja säkerheten kring kyrkor och moskéer och för att hjälpa till i polisens sökande efter personer som misstänks för påskhelgens dödliga attacker. 76 personer har fängslats efter bombdåden.

Enligt president Sirisena söker polisen efter ytterligare 140 personer med kopplingar till terrorrörelsen IS som uppger sig ligga bakom attacken.

- Polisen avser att gripa dem, säger Sirisena enligt nyhetsbyrån Reuters.

Indien varnade för attackerna innan de genomfördes, men informationen nådde aldrig regeringen och myndigheterna misslyckades med att förhindra dem. Presidenten har efter debaclet uppmanat landets polischef att avgå och på fredagen lämnade denne in sin avskedsansökan.

- Jag kommer att nominera en ny polischef inom kort, säger Sirisena och tillägger att Sri Lanka har förmågan att hantera säkerhetssituationen de kommande dagarna.

Varnar för bomber

Samtidigt varnar säkerhetstjänsten i Sri Lanka för nya bilbomber efter påskhelgens attentat.

Religiösa ledare i landet uppmanar troende att undvika moskéer och kyrkor, och muslimer uppmanas att stanna hemma under fredagsbönen. Samtidigt har muslimer landet över flytt sina hem och samlats i läger av rädsla för hämndattacker efter dåden.

Kardinalen Malcolm Ranjith manar präster att inte hålla mässor i väntan på nya besked från landets myndigheter.

- Säkerheten är viktig, säger Ranjith till Reuters.

253 personer miste livet och runt 500 skadades i sprängdåden mot kyrkor och hotell under påskhelgen. Dödstalet som rapporterades vara 359 skrevs i torsdags ned med över 100 personer. Anledningen uppges vara att flera kroppar var så svårt lemlästade att de räknades flera gånger.

Rättad: I en tidigare version av artikeln angavs felaktig status för staden Colombo i bildtexterna.