Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.
Irans president Hassan Rohani. Arkivbild.

Ministeravsättning tecken på maktkamp i Iran

Irans parlament har beslutat att avsätta landets finansminister Masod Karbasian. Det är ännu ett nederlag för president Hassan Rohanis regering som pressas av en allt djupare ekonomisk kris – och som nu kläms åt från både vänster och höger.

ANNONS
|

Orsaken till att striden blivit synlig är att Irans ekonomi störtdykt sedan USA:s president Donald Trump sagt upp kärnteknikavtalet med Iran, säger Rouzbeh Parsi, Irankännare och forskare vid Lunds universitet, till TT.

- De konservativa har ända sedan Trump rev upp avtalet sett en chans att försöka underminera den här regeringen eftersom så mycket av regeringens mandat har byggt på avtalet.

ANNONS

Karbasian förlorade förtroendeomröstningen med 137 mot 121 röster. Och ett nytt problem för Rohani tydliggjordes plötsligt. Reformistiska parlamentariker till vänster på den politiska skalan har känt att de fått ut för lite av att stötta centristen Rohani, och även en del av dem röstade emot Karbasian, säger Parsi.

- Det är ett sätt för dem att påminna Rohani om att det är de som är hans riktiga stöd.

Andra ministern

Karbasian är den andra ministern den här månaden som tvingas bort genom ett riksrättsförfarande, sedan arbetsmarknadsminister Ali Rabiei avsattes i början av augusti.

Efter kärnenergiavtalet 2015 förbättrades Irans ekonomiska läge en aning då avskaffade sanktioner gav en ström av utländska investeringar.

När USA lämnade avtalet förvärrades läget igen. Dessutom anser många av den iranska regeringens inhemska kritiker att styrets egna beslut har orsakat krisen – och inte minst de konservativa passar på.

- Ineffektivitet och brist på planering har ingenting att göra med sanktioner, sade den konservative parlamentsledamoten Abbas Payizadeh inför förtroendeomröstningen.

ANNONS

"Med storsläggan"

Att lättnaderna efter 2015 inte kom alla till del kan vara ytterligare en orsak till det allmänna missnöjet med Karbasian och Rabiei. Båda har en liberal inställning till ekonomiska frågor och anser att välstånd ska fördela sig självt, samtidigt som detta omöjliggjorts av korruptionen och byråkratin, säger Parsi.

Samtidigt säger Parsi att de konservativas ekonomiska kritik mot regeringen är orättvis.

- De här problemen fanns redan när de konservativa hade regeringsmakten och de beror dessutom delvis på att Trump har mosat avtalet med storsläggan.

Zarif utpekad

Även Rohani själv ska snart frågas ut av parlamentet om den ekonomiska krisen. Det blir första gången Rohani ställs inför en utfrågning i parlamentet.

Nyligen gjorde Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei också ett oväntat uttalande, då han konstaterade att det var ett misstag av honom att tillåta de samtal som ledde fram till kärnteknikavtalet. Men han pekade samtidigt indirekt ut utrikesminister Mohammad Javad Zarif som ansvarig.

- Vi får se hur Rohani kan försvara sig. Både han och Zarif har hittills varit bra på att försvara sig, men deras problem kommer att vara om reformister också vänder sig emot dem, säger Rouzbeh Parsi.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: EU, Iran och USA

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

Den 8 maj i år beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

ANNONS