Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Modemiljardärer och riskkapitalister har donerat miljoner till återuppbyggnaden av Notre-Dame.

Minister vill slippa tjafs om Notre-Damegåvor

Frankrikes kulturminister vädjar till folket att sluta bråka om de 850 miljoner euro som hittills donerats till återuppbyggnaden av Notre-Dame.

- Den här meningslösa debatten består av att man säger att det är för mycket pengar till Notre-Dame och att de behövs till annat. Självklart behövs det pengar i socialförsäkringssystemet, till sjukvård och kampen mot klimatförändringar, sade kulturministern Franck Riester i fransk radio.

Under de senaste dagarna har allt från modemiljardärer till riskkapitalister övertrumfat varandra med miljoner till återuppbyggnaden av den eldhärjade katedralen.

De enorma summorna, cirka 9 miljarder kronor sammanlagt, har stuckit i ögonen på somliga – särskilt i ett land som Frankrike där proteströrelsen Gula västarna under det senaste året satt fokus på ekonomiska orättvisor.

Vänsterpolitiker antyder att de ultrarika givarna snarare borde hjälpa till genom att betala sina skatter. Givarna beklagar sig över kritiken.

- Det är väldigt upprörande att se att man i Frankrike kritiseras även när man gör någonting, säger Bernard Arnault, ägare till modehuset Louis Vuitton och som donerat 200 miljoner euro.

Även den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har uttalat sig om Notre-Dame.

- Notre-Dame kommer att byggas upp igen. Jag hoppas att grunden är stadig, men jag hoppas att våra grunder är ännu stadigare. Men jag tvivlar, sade hon vid ett möte i EU-parlamentet och syftade på kampen mot klimathotet.