Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dystra miner bland CDU-anhängare efter att vallokalsundersökningarna presenterats. Partiet backar kraftigt i delstaten Hessen.

Merkel hotad av CDU:s ras i Hessen

Förbundskansler Angela Merkels CDU tappar tio procentenheter i delstatsvalet i Hessen. Socialdemokraterna SPD backar lika mycket, enligt vallokalsundersökningar. Siffrorna ger genast eko på riksnivå och öppnar på sikt för en omprövning av regeringssamarbetet SPD-CDU.

Vinnare i Hessen ser ut att bli De gröna samt det invandringsfientliga partiet Alternativ för Tyskland.

Enligt vallokalsundersökningarna får kristdemokratiska CDU 28 procent av rösterna, vilket är tillbakagång på 10,5 procentenheter sedan senaste delstatsvalet 2013.

Socialdemokraterna gör ett minst lika dåligt val och får 20 procent, att jämföra med 30,7 procent för fem år sedan.

Ny SPD-färdplan

SPD:s ledare på riksnivå Andrea Nahles förklarade kort efter att resultatet blivit känt att SPD planerar att upprätta en ny "färdplan" för samregerandet med Merkels CDU.

- Vi kan sedan mäta implementeringen av vår färdplan vid den tidigare bestämda översynen i mitten av mandatperioden, och då avgöra om regeringen är rätt plats för oss att vara, säger Nahles.

De gröna i Hessen gör däremot ett starkt val och landar på 19,5 procent – en kraftig ökning. Starkt går även invandringsfientliga Alternativ för Tyskland, som får 12 procent enligt samma undersökning.

Om siffrorna står sig i valresultatet innebär det ändå att CDU kan regera vidare med Miljöpartiet De Gröna, alternativt sträcka ut handen till SPD för att byta regeringspartner.

CDU, som under decennier med enkelhet samlat över 35 procent i Hessen, ser därmed ut att få sig en rejäl smocka när det slutgiltiga valresultatet trillar in.

Blir Merkel omvald?

I opinionsmätningar har CDU spåtts få runt 26 procent, och med sådana siffror skulle Hessens ministerpresident Volker Bouffier, en av Merkels nära förtrogna, riskera att tvingas från makten. Hur det blir med den frågan nu återstår att se.

Att de två traditionella giganterna i tysk politik tappar mark i ytterligare en delstat lär påverka förtroendet för deras bräckliga nationella regeringskoalition.

Alternativ för Tyskland, som med sitt invandringsmotstånd ätit sig in i den konservativa väljarbasen, tar nu plats i Hessens delstatsparlament. Det innebär att partiet har representation i samtliga delstater.

Angela Merkel hoppas bli omvald som CDU:s ledare på partikongressen i december. Det tillsynes svaga resultatet i Hessen lär öka missnöjet bland hennes interna kritiker.