Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en pressträff efter ett möte med andra ledare inom sitt kristdemokratiska parti, CDU.

Merkel: Europa behöver stabilt Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ökar pressen på Socialdemokraterna (SPD) att ingå i en ny storkoalition. Europa och världen behöver en stabil tysk regering, framhåller hon.

Merkel säger efter ett möte med ledare inom sitt kristdemokratiska parti att CDU är redo att inleda samtal med SPD. Det finns "ett erbjudande om samtal och det är allvarligt menat", förklarar hon. Hon understryker att ett stabilt Tyskland är viktigt, både för Europa och för världspolitiken.

"Utesluter ingenting"

Mer än två månader efter det tyska förbundsdagsvalet står Europas ekonomiska och politiska stormakt fortfarande utan regering. Sedan CDU:s försök att bilda koalition med liberala FDP och De gröna kollapsade för en vecka sedan står Merkels hopp nu till SPD. Socialdemokraterna, som tidigare varit avvisande till att åter gå i koalition med CDU, gläntar nu på dörren för ett nytt samarbete.

SPD-ledaren Martin Schultz säger på måndagen att han inte utesluter någonting inför de sonderande samtal som ska inledas på torsdag. Då ska Merkel, Schultz och Horst Seehofer, ledare för CDU:s bayerska systerparti CSU, träffas hos presidenten Frank-Walter Steinmeier.

Samtal kan dröja

Många av Schultz partimedlemmar föredrar ett lösare samarbete, där SPD agerar stödparti åt en minoritetsregering ledd av Merkel. Schultz har lovat att SPD-medlemmarna ska få sista ordet i en medlemsomröstning om en eventuell regeringsuppgörelse.

Merkel själv har sagt att hon föredrar nyval framför att bilda en minoritetsregering.

Men det kan dröja till början av nästa år innan reella regeringsförhandlingar kommer igång, säger en företrädare för CDU.

- Grundlighet går före snabbhet, säger Julia Klöckner, vice ordförande i partiet, till tv-kanalen ARD.

- Jag väntar mig att samtal börjar på nyåret.