Martin Schulz, ledare för Socialdemokraterna (SPD), anländer till tisdagens förhandlingar.
Martin Schulz, ledare för Socialdemokraterna (SPD), anländer till tisdagens förhandlingar.

Merkel: Är redo för smärtsamma kompromisser

Hoppets låga brinner i Berlin, där förbundskansler Angela Merkel försöker få ihop en koalition med Socialdemokraterna under ledning av Martin Schulz.

ANNONS
|

Optimismen är påtaglig hos båda sidor inför tisdagens samtalsrunda.

- Vi har goda skäl att anta att vi når i mål i dag, säger SPD-ledaren Schulz på väg in till förhandlingarna.

Merkel betonar att alla parter måste göra smärtsamma kompromisser för att en uppgörelse ska kunna nås, men säger sig samtidigt vara beredd att göra just det.

ANNONS

- Jag är redo att göra det, om vi kan säkerställa att fördelarna i slutändan överväger nackdelarna.

Knäckfrågor kvarstår

Koalitionssamtalen skulle egentligen ha avslutats i söndags, men oenighet i arbetsmarknads- och sjukförsäkringspolitiken gjorde att partierna planerade in två extra förhandlingsdagar. Även försvarsutgifterna är en knäckfråga – Merkels läger vill höja dem, medan Socialdemokraterna håller tillbaka.

Tisdagens mangling kan möjligen dra ut ända till onsdagen. Och än är saken inte biff, betonar CDU:s viceordförande Volker Bouffier.

- Inget är klart, säger han.

Socialdemokrater splittrade

Om partierna lyckas enas återstår fortfarande ett hinder. Socialdemokraterna har bestämt sig för att låta sina omkring en halv miljon medlemmar avgöra huruvida det blir någon koalition eller inte. Åsikterna går isär i partiet. Både ungdomsförbundet och delar av vänsterflygeln är negativa till en nyupplaga av "groko" – en stor koalition – och kampanjar aktivt för att SPD ska gå i opposition.

ANNONS

Även en ny opinionsundersökning ger skäl till oro för partistrategerna. Den kristdemokratiska unionen får bara 30,5 procents stöd i en mätning publicerad av tidningen Bild på tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP. Socialdemokraterna får nöja sig med 17 procent, marginellt mer än främlingsfientliga AFD, som kammar hem 15 procent.

TT

Fakta: Vägen till en tysk regering

Tysklands ledande partier CDU (lett av Angela Merkel), CSU (lett av Horst Seehofer) och SPD (lett av Martin Schulz) försöker komma överens om ett koalitionsfördrag som ska ligga till grund för ett regeringssamarbete den kommande mandatperioden.

Alla tre partier gjorde dåligt ifrån sig i höstens parlamentsval. Vinnaren var i stället högerpopulistiska och främlingsfientliga Alternativ för Tyskland (AFD), som kammade hem nära 13 procent av rösterna.

Till en början försökte kristdemokraten Angela Merkel bilda regering med liberala FDP och miljöpartiet De gröna. Efter en månad av segdragna samtal kastade liberalerna in handduken och Merkel fick vända sig till socialdemokratiska SPD, som suttit i regering med Merkels kristdemokratiska union den senaste mandatperioden. Schulz hade tidigare kategoriskt avvisat tanken på att sätta sig i en Merkelledd regering, men gjorde en helomvändning och inledde ett intensivt övertalningsarbete i de egna leden.

Om CDU, CSU och SPD enas om en uppgörelse återstår ett hinder innan en ny tysk regering kan komma på plats: SPD:s 440000 medlemmar ska få säga sitt om "groko", som den stora koalitionen kallas i Tyskland. Utgången i en sådan omröstning är långt ifrån självklar – både ungdomsförbundet och delar av partiets vänsterflygel är starkt kritiska mot tanken på ett nytt samarbete och kräver i stället att Socialdemokraterna går i opposition.

ANNONS