Kevin McCarthy, republikansk majoritetsledare i representanthuset.
Kevin McCarthy, republikansk majoritetsledare i representanthuset.

Medvind för Trumps skatteförslag

USA:s president Donald Trump ser fram emot att uppfylla sitt vallöfte om att genomföra sin stora skattereform efter omröstningen i representanthuset i början av nästa vecka, meddelar Vita huset.

ANNONS
|

Det slutgiltiga kompromissförslaget till en ny skattereform offentliggjordes på fredagen. Den slutliga skrivningen, som är en kompromiss mellan kongressens båda kamrar, innehöll inga större överraskningar efter att de tidigare versionerna arbetats ihop till en.

USA:s president Donald Trump "ser fram emot att uppfylla löftet han gett amerikanerna om att ge dem en skattesänkning vid årets slut", skriver Vita husets talesperson Sarah Sanders i ett uttalande.

Även Kevin McCarthy, republikansk majoritetsledare i representanthuset, är nöjd med förslaget.

- Nu är det amerikanska folket närmare en plan som kommer att ge högre löner, lägre skatter, ett enklare system och en starkare amerikansk ekonomi, säger han.

ANNONS

Sänkning för bolag

Republikanerna anser att skattesänkningarna behövs för att landets ekonomi inte växer fort nog.

Sedan republikanerna Marco Rubio och Bob Corker under fredagen meddelat att de ställer sig bakom förslaget ser det ut som att skattereformen kommer att röstas igenom på tisdag.

Tre republikanska senatorer, Susan Collins, Jeff Flake och Mike Lee, har fortfarande inte lovat att rösta för förslaget i kongressen där Republikanerna har 52 röster och Demokraterna 48.

Bolagsskatten ska enligt förslaget sänkas från 35 procent till 21 procent, en skattesänkning som har efterfrågats av företag i många år.

"Förolämpning"

Demokraterna har stått enade mot förslaget. De anser att det gynnar företag och rika och kommer att öka USA:s federala underskott.

Bernie Sanders, som förra året tävlade mot Hillary Clinton för att bli demokraternas presidentkandidat, kallar förslaget "en moralisk och ekonomisk obscenitet".

- Det är en gåva till rika bidragsgivare till republikanernas kampanj, och en förolämpning mot arbetande familjer i vårt land, säger han.

Om förslaget röstas igenom i kongressen på tisdag kommer det att gälla från och med 2018. Det blir i så fall den första stora lagstiftningssegern för president Donald Trump.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Capitolium i huvudstaden Washington DC.

Den består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd. I nuläget har Republikanerna majoriteten i båda kamrarna: 52 platser i senaten och 239 i representanthuset.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Amerikanerna hyser inte särskilt höga tankar om sina folkvalda i kongressen. 14,3 procent tycker att ledamöterna gör ett bra jobb medan 73,5 procent är av motsatt åsikt.

Källor: Representanthuset, senaten och Real Clear Politics

ANNONS