Premiärminister Theresa May vill inte ge besked om hur hon och regeringen tänker rösta i de omröstningar som väntar i mars.
Premiärminister Theresa May vill inte ge besked om hur hon och regeringen tänker rösta i de omröstningar som väntar i mars.

Mays regering lovar skydda EU-medborgares rätt

Oavsett om hur och när det går med brexit vill det brittiska parlamentet åtminstone garantera medborgarnas rättigheter i EU och i Storbritannien. Theresa Mays regering lovar att driva frågan till EU.

ANNONS
|

Förslaget från konservative parlamentsledamoten Alberto Costa hade redan på förhand samlat starkt stöd från olika partier och såväl anhängare som motståndare till brexit. Bland de över 100 undertecknarna fanns bland andra Labour-ledaren Jeremy Corbyn och konservative hårdbrexitören Jacob Rees-Mogg.

När parlamentsledamöterna sedan röstade på onsdagskvällen krävdes inte ens en rösträkning för att konstatera bifall.

Regeringen uppmanas nu att så fort som möjligt tillsammans med EU anta den del av det föreslagna utträdelseavtalet som handlar om medborgarnas rättigheter – oavsett hur det går i de fortsatta förhandlingarna.

Skriver till EU

Tanken är att garantera de ömsesidiga löften och regler för arbets- och uppehållstillstånd som båda sidor är överens om, och som ska se till att EU-medborgare i Storbritannien och britter i övriga EU inte ska behöva tvingas iväg av brexit.

ANNONS

Regeringen konstaterar visserligen att frågan i mångt och mycket är upp till enskilda EU-länder att avgöra, men lovar ändå att ta upp frågan med EU och dess medlemsländer.

- Vi kommer att skriva till EU:s institutioner inom de närmaste dagarna, sade brexitminister Stephen Barclay i parlamentet.

Röstar i mars

Onsdagens brexitdebatt och omröstningar blev annars inte särskilt spännande, sedan premiärminister May i tisdags lovat att i mitten av mars hålla omröstningar om såväl ett avtalslöst utträde som en eventuell förlängning av förhandlingstiden.

Hur May och regeringen kommer att ställa sig i de omröstningarna är dock fortsatt oklart.

May ville inte heller på onsdagen ge några säkra besked.

I stället upprepade hon att ett avtalslöst utträde säkrast kan garanteras genom att ledamöterna ger stöd till regeringen i den nya omröstning om själva utträdelseavtalet som utlovats till senast den 12 mars.

- Vi kommer inte att dra tillbaka artikel 50 (EU:s utträdesparagraf), så det enda sättet att stoppa ett avtalslöst utträde är att rösta för en uppgörelse, sade May i sin sedvanliga frågestund i parlamentet.

ANNONS

Förlust för Labour

Onsdagskvällens röstande gav som väntat en klar förlust för oppositionspartiet Labours brexitplan: att regeringen ska ordna en permanent tullunion med EU, med liknande friheter och rättigheter som i EU samt åtaganden om nära samarbete när det gäller miljö, utbildning och industriregler.

Mer intressant än själva förlusten är kanske fortsättningen. Labour har lovat att man vid en ny nedröstning i stället ska börja arbeta för en ny folkomröstning. Men hur och när och med vilka frågor är långt ifrån klart – liksom om idén verkligen har stöd i hela partiet.

Även ett förslag från Skotska nationalistpartiet (SNP) om att helt utesluta ett avtalslöst utträde röstades som väntat snabbt ned med klara siffror – även om SNP fick stöd av många Labour-ledamöter.

Stöd gavs däremot åt ett mer neutralt förslag från Labour-ledamoten Yvette Cooper som i skrift befäster det som May redan utlovat om de kommande omröstningarna i mitten av mars.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Vägen vidare mot brexit

Här är kommande tunga datum i brexitkalendern:

• Senast den 12 mars: Ny avgörande omröstning i underhuset om det föreslagna utträdesavtalet.

• 13 mars: Om inte ett avtal har godkänts kommer underhuset att rösta om synen på ett avtalslöst utträde. Finansminister Philip Hammond presenterar samtidigt sin vårbudget, med möjlighet att föra fram nödåtgärder utifall ett avtalslöst utträde fortsatt är aktuellt.

• 14 mars: Om inte ett avtal har godkänts och underhuset inte heller godkänt ett avtalslöst utträde kommer ledamöterna att rösta om att be om förlängd förhandlingstid.

• 21-22 mars: Årets första ordinarie EU-toppmöte i Bryssel – enligt planerna det sista med Storbritannien som medlem.

• 25-28 mars: EU-parlamentets sista sittning före brexit – och sista möjlighet att godkänna ett utträdesavtal.

• 29 mars: Storbritannien ska lämna EU kl 23.00, brittisk tid.

• 30 mars: Om det föreslagna utträdesavtalet har godkänts inleds omedelbart en 21 månader lång övergångsperiod för att underlätta för medborgare och företag.

ANNONS