Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storbritanniens premiärminister Theresa May.

May avgår – om brexitavtalet godkänns

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att avgå om hennes utträdesavtal går igenom, säger hon vid ett möte med konservativa ledamöter. Beskedet har gjort att flera i partiet svängt och ställer sig bakom May – men inte vågmästaren DUP.

"Jag är beredd att lämna det här jobbet tidigare än jag tänkt för att göra vad som är rätt för vårt land och vårt parti", sade May under mötet enligt ett utdrag som brittiska medier citerar.

- Hon kommer inte att stanna kvar på sin post för nästa fas i förhandlingarna, sade den konservative parlamentsledamoten James Cartlidge efter mötet enligt The Guardian.

"Önskan om nytt ledarskap"

Fler närvarande partikamrater i mötesrummet för den så kallade 1922-kommittén, där samtliga Toryledamöter ingår, bekräftade beskedet och sedan kom även en officiell bekräftelse från Downing street.

"Jag vet att det finns en önskan om en ny inriktning – och ett nytt ledarskap – i den andra fasen av brexitförhandlingarna – och jag kommer inte att stå i vägen för detta", sade May vidare i sitt tal.

Något datum för när hon avser att avgå angavs inte, men flera konservativa beskrev att de fick känslan av att det troligen sker ganska snart om avtalet går igenom.

Hur många ledamöter hon vunnit över med sitt drastiska beslut är oklart. Brittiska The Times rapporterar att det rör sig om 40, medan BBC anger att antalet till närmare 25.

DUP svänger inte

En är i alla fall den så kallade brexitören Boris Johnson. Även den framträdande brexitförespråkaren Jacob Rees-Mogg verkar stötta May – under förutsättning att nordirländska partiet DUP är med på bollen eller lägger ner sina röster.

Men DUP, som innehar ett slags vågmästarroll och normalt ger Theresa Mays konservativa majoritet i parlamentet, svänger inte. Detta eftersom gränsfrågan mellan Nordirland och Irland inte har förändrats.

"Vi kommer inte att stötta regeringen om den går fram med en ny omröstning", säger partiet i ett uttalande.

"Landet först"

En ny premiärminister kommer att utses efter den 22 maj – om Mays avtal får godkänt – uppger hennes stab. I ett uttalande meddelar Downing street att Konservativa partiet kommer att utforma en tidsplan för valprocessen. May kommer att stanna kvar på sin post till dess att hennes efterträdare har utsetts, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Den tidigare hälsoministern Steve Brine, som avgick i veckan, säger att det visades stor respekt för Theresa May på mötet.

- Som alltid med Theresa May så sätter hon landet först, säger han till BBC.

Andra ledamöter beskriver talet som det bästa de hört någon hålla inför utskottet.

"Det här har varit en påfrestande tid för vårt land och vårt parti", sade Theresa May enligt utskriften.

Samtidigt som Mays besked kom debatterade underhuset inför omröstningen kring ett antal vägledande alternativa brexitförslag.