Lördagens dåd kan påverka valrörelsen i Italien, tror statsvetare. Arkivbild.
Lördagens dåd kan påverka valrörelsen i Italien, tror statsvetare. Arkivbild.

Masskjutning kan få betydelse för valet

Luca Trainis rasistdåd i den italienska staden Macerata har skruvat upp migrationsdebatten ytterligare. Om en månad går italienarna till valurnorna – och enligt forskaren Ann-Cathrine Jungar kan lördagens masskjutning få betydelse för utgången.

ANNONS
|

En 28-årig man med svastikatatuering vid tinningen ropar ”Italien åt italienarna” och skjuter sex personer. Rai News beskriver honom som en arbetslös man som var "trött på invandringen". Samtidigt demonstreras det för fullt på Maceratas gator, både för och emot invandring, enligt La Stampa.

- Migrationsfrågor har präglat den italienska samhällsdebatten under en längre tid. De flesta medborgare tar ju avstånd från den här typen av aktioner, men det är klart att dådet har en polariserande funktion som ger avtryck i valrörelsen, säger docenten Ann-Catherine Jungar, som forskar vid Södertörns högskola om högerpopulistiska partier i Europa.

ANNONS

Sköt afrikaner

Sex personer – samtliga afrikanska migranter – skadades under lördagens masskjutning. I somras ställde den misstänkte gärningsmannen Luca Traini upp i ett lokalval för det främlingsfientliga partiet Lega Nord. Efter attentatet har partiet kommenterat handlingen som en ”social konflikt”.

- Det är i linje med partiets retorik, men det är uppseendeväckande att man inte tar avstånd från en sådan här typ av våld, säger Jungar.

Konsekvenser svårbedömda

Det är svårt att bedöma vilka politiska efterverkningar dådet kommer att få, säger hon. Opinionsläget tyder dock på att det kan bli en högerregering på ytterkanten som vinner parlamentsvalet i mars. Enligt Financial Times sammanvägning av den senaste månadens opinionsmätningar har koalitionen mellan Lega Nord, Forza Italia och Fratelli d'Italia över 35 procent av rösterna.

TT

ANNONS