Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mannen misstänks ha planerat en terrorattack mot den turisttäta Pier 39. Arkivbild.

Man greps – planerade terrorattack på juldagen

En 26-årig man har gripits i USA misstänkt för att ha planerat en terrorattack i San Francisco. Planen var enligt FBI att detonera en sprängladdning på den turisttäta, berömda piren Pier 39 i Fishermans Wharf på juldagen, skriver CBS News.

26-åringen dök upp på myndigheternas radar efter att en vän slagit larm om hans aktiviteter på Facebook där han spridit information om terrorattacken New York i oktober, då åtta personer dog.

Enligt FBI ville den misstänkte först utlösa en explosion i ett område för att locka folk till en annan plats där han kunde detonera en sprängladdning en andra gång för att döda fler.

Gjorde husrannsakan

Polisen har hittat ett brev där 26-åringen tar på sig den planerade pirattacken och anklagar presidenten Donald Trump för att ha "gett bort" Jerusalem till judarna. Trump har nyligen sagt att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad.

FBI genomförde den 20 december en husrannsakan mot 26-åringens bostad och uppges ha hittat skjutvapen och material för att tillverka bomber, enligt CBS News.

Ansökte om körkort

I november ansökte den misstänkte om lastbilskörkort och fyllde i ett formulär hos polisen i staden Modesto utanför San Francisco. 26-åringen hade tidigare avskedats från marinen eftersom han inte rapporterat sin astmasjukdom. Han var tränad i att använda vapen av både modellen M16 och AK-47.

Justitieministern Jeff Sessions applåderar FBI:s och de federala åklagarnas ingripande.

"Våra otroliga polismyndigheter har återigen hjälpt förhindra en misstänkt plan att döda amerikaner", säger han i ett uttalande.