Den benådade oppositionspolitikern Anwar Ibrahim väntas bli frisläppt på tisdag och kan därmed snart komma att bli ny premiärminister i Malaysia. Arkivbild.
Den benådade oppositionspolitikern Anwar Ibrahim väntas bli frisläppt på tisdag och kan därmed snart komma att bli ny premiärminister i Malaysia. Arkivbild.

Malaysia: Benådad Anwar Ibrahim kan ta över

Den benådade oppositionspolitikern Anwar Ibrahim i Malaysia väntas bli frisläppt på tisdag och kan därmed snart bli ny premiärminister. Detta efter ett uppseendeväckande avtal med den 92-årige Mahathir Mohamad som vann valet i onsdags och som svors in som premiärminister dagen därpå.

ANNONS
|

Den tidigare premiärministern Najib Razak förlorade överraskande valet mot oppositionsledaren Mahathir Mohamad.

Anwar Ibrahim – som avtjänar ett fängelsestraff efter anklagelser om homosexualitet – godkände tidigare att hans förre ärkefiende Mahathir Mohamad skulle få leda oppositionen. I gengäld lovade 92-åringen att försöka få kungen att benåda Anwar om valet vinns, och sedan lämna över makten till honom om han friges.

Kungen har nu benådat den 70-årige Anwar Ibrahim och Xavier Jayakumar – vice ordförande i Awars parti – säger att frigivningen väntas ske på tisdag.

Reseförbuid utfärdat

Samtidigt börjar det bränna ordentligt under fötterna på den tidigare premiärministern och hans hustru Rosmah Mansor:

ANNONS

"Najib Razak och Rosmah Mansor har precis blivit svartlistade och får inte lämna landet", meddelade migrationsdepartementet på lördagsmorgonen.

Beskedet kom bara några minuter efter det att ex-ledaren skrivit på Facebook att han och hans hustru skulle åka på en veckas semester för att vila ut efter den oväntade förlusten i onsdagens val. Efter beskedet om reseförbudet twittrade dock Najib Razak att han respekterar beslutet och stannar i landet.

Missnöje över korruption

Najib meddelar också att han lämnar posten som ledare för UMNO-partiet och regeringskoalitionen Nationella fronten (Barisan Nasional). Valresultatet var en skräll eftersom landet har styrts av samma koalition i decennier.

En förklaring till förlusten har varit missnöje över korruptionsskandalen kring den statliga investeringsfonden 1MDB, som dränerats på flera miljarder dollar. Najib Razak har, mot sitt nekande, anklagats för att vara inblandad.

Nu spekuleras kring att Najib Razaks reseförbud kan ha koppling till utredningen av korruptionshärvan. Enligt källor till Reuters vill Mahathir Mohamad se till så att utredningen återupptas. Han väntas utse en särskilt rådgivare vid finansdepartementet som ska se till att detta sker, uppger en av källorna.

Letar dokument

Polisen gjorde på lördagen husrannsakningar i lägenheter som släktingar till Najib har använt i ett exklusivt område i huvudstaden Kuala Lumpur, rapporterra Reuters. Tillslagen gjordes efter tips om att ett regeringsfordon levererat en mängd lådor till fastigheten. Utredarna tror att lådorna kan innehålla handlingar som är relevanta för en korruptionsutredning och som de befarar kan gömmas undan. Vad som hittats är oklart.

ANNONS

Efter att uppgifter spridits i sociala medier om att Najib Razak och Rosmah Mansor skulle ta ett privatflyg mot Indonesiens huvudstad Jakarta under lördagsmorgonen samlades flera människor vid en flygplats utanför Kuala Lumpur för att kontrollera anländande bilar.

- Jag är här för att ta fast tjuven, sade en man i folkmassan.

TT-AFP-Reuters

Fakta: 1MDB-skandalen

Enligt USA:s justitiedepartement har minst 4,5 miljarder dollar förskingrats ur den malaysiska investeringsfonden 1 Malaysia Development Berhad, mer känd som 1MDB.

Fondens uppdrag var att stimulera ekonomisk utveckling i Malaysia men i stället ska pengarna bland annat ha gått till en lyxyacht, juveler till Malaysias premiärministerhustru, produktionen av tre Hollywoodfilmer samt konstverk av Picasso och Basquiat.

Malaysias premiärminister Najib Razak har kallat korruptionsanklagelserna grundlösa. Samtidigt pågår ett flertal utredningar i Malaysia, liksom i flera andra länder. Enligt det oberoende nyhetsmediet Malaysiakini utreds 1MDB:s verksamhet i bland annat USA, Australien, Storbritannien och Schweiz.

ANNONS